Harta site-ului
Ajutor
Plahotniuc şi vacanţa sa parlamentară
Plahotniuc şi vacanţa sa parlamentară

 Pe data de 1 septembrie curent, la ora 13.00, în sala de şedinţe a primăriei satului Ustia a avut loc o întrevedere a prim-vicepreşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc cu primari, agenţi economici, oameni de afaceri, lideri ai asociaţiilor neguvernamentale şi lideri de opinie din raionul Dubăsari. După expunerea parlamentarului, asemenea măsuri, organizate în toate raionele R. Moldova, se desfăşoară în vacanţa sa parlamentară. Respectiv, acestea au drept scop elucidarea principalelor probleme cu care se confruntă comunitatea fiecărui raion în parte, soluţionarea şi depăşirea acestora. Respectiv, în raionul Dubăsari, pentru fiecare participant a fost un prilej de a se expune, a da propuneri şi viziuni de claritate. În discursul său Vlad Plahotniuc a menţionat problemele întîlnite în alte raioane şi anume problema politicii fiscale, politicii de exploatare a activelor nefolosibile, unde foarte multe complicaţii sunt la grădiniţe, şcoli şi alte imobile aşezate în republică, care nu sînt folosibile şi aparţin Ministerului Culturii, Ministerului Educaţiei. „Vreau să propun ca aceste imobile nefolosibile să fie transmise spre gestiune autorităţilor locale”, a declarat dumnealui.

Primarul de Oxentea a dat frîu întrebărilor ce urmau a fi expuse prim-vicepreşedintelui Parlamentului Republicii Moldova de către cei prezenţi în sală. Lista problemelor a fiecăruia a fost minimalizată întru cît timpul era foarte constrîns. Timp de o oră s-a pus în discuţie problema de creditare, legea 440, care nu permite construcţia la o distanţă de 1000 metri în apropierea rîului a imobilelor făcute din piatră. Acest fapt opreşte dezvoltarea turismului rural. „ Investitorii vin, se pocnesc de lege, în stînga în dreapta forfotesc şi nu găsesc ieşire, şi pleacă”, a menţionat primarul de Oxentea. S-a accentuat problema agriculturii cu care se confruntă agenţii economici, atunci cînd trebuie să strîngă şi să exporteze roada, irigarea care s-a scumpit de trei ori timp de un an, impozitul pe venit care la fel s-a majorat. Din partea reprezentanţilor instituţiilor şcolare s-a pronunţat liceul teoretic „M. Eminescu” din Cocieri care se află în afara protecţiei  Ministerului Educaţiei, cerînd susţinere şi ajutor precum şi încadrarea bibliotecilor lor în fondul de carte, pentru a fi completate şi înnoite.

Problema ce a atins protecţia comunităţii din preajma rîului Nistru, este damba cu o distanţă de 28 km, ce se află într-o stare avariată şi necesită implicarea nemărginită a Parlamentului Republicii Moldova. O probleme mai veche, care şi astăzi este sub semnul întrebării, este postul de vamă plasat în centrul Moldovei, la podul de la Vadul lui Vodă, ce intimidează locuitorii satelor din împrejurime cu diferite controale şi restricţii.

            La finalul întrevederii participanţii cointeresaţi de soluţionarea problemelor cu care se confruntă au primit promisiunea parlamentarului că toate acestea vor fi luate sub controlul său personal şi aduse la un compromis. Care ar fi acesta, se va vedea cu timpul.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Plahotniuc şi vacanţa sa parlamentară - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta