Harta site-ului
Ajutor
,,Плацдармы героев” carte lansată cu succes în raionul Dubăsari
,,Плацдармы героев” carte lansată cu succes în raionul Dubăsari

Anul acesta, se împlinesc 75 de ani de la eliberarea Republicii Moldova de sub jugul fascist. Cu prilejul aniversării date, Comunitatea Rusă din Republica Moldova a lansat proiectul istorico-patritoic  ,,Плацдармы героев”. La data de 19 iulie curent, în incinta Casei de Cultură din s. Doroţcaia, raionul Dubăsari, vicepreședintele raionului Dubăsari, dna Maria Jimbei, colaboratori ai Consiliului raional Dubăsari, cetățeni ai raionului, oaspeți au participat la evenimentul de lansare a proiectului sus-menționat. Publicul, în cadrul măsurii a avut ocazia să-i cunoască pe autorii cărţilor ”Герои Молдавской земли” şi „Молдова-Россия исторические уроки сотрудничества и дружбы (вчера, сегодня, завтра)” domnii V. I. Socican, M. V. Lupașco, V. А. Samardac.
Măsura dată în mare parte a fost dedicată dlui Mihail Lupașco, care a dat citire cărții fiind în editare ,,Плацдармы героев”. Cartea în sine reprezintă un poem de proporții care relatează isprava unui simplu soldat, Vasilii Morghilov, a războiului eliberatorului și isprăvii diviziunii moldovenești 95 în anii Marelui război pentru Apărarea Patriei (1941-1945), cât și evenimentelor din perioada anului 1992, Conflicutului armat de pe Nistru.
Dna Maria Jimbei, a menționat despre importanța cunoașterii adevărului istoric, despre necesitatea de transmitere a acestuia tinerei generații. De asemenea, i-a dorit autorului mult succes în continuare, inspirație și cât mai mulți cititori fideli, doritori de a se familiariza cu evenimentele, care acum 75 de ani au marcat o lume întreagă și cel mai mult să regăsească prin acest poem, prin rândurile așternute pe hârtie, acele momente de viață, trăite de participanții la Conflictul armat de pe Nistru acum 27 de ani.
În discursul său, protagonistul manifestației, dl Lupașco a relatat că ,,ideia de scriere a acestui poem a apărut anul trecut. Desigur nu ne vom opri aici, deoarece în ultimul timp asistăm la un fapt că tot mai mulți încearcă să interpreteze istoria după cum le convine lor”.
Primarul s. Doroțcaia, dl Valeriu Berzan a apreciat lucrarea dată și împreună cu oaspeții au remarcat faptul că prin această măsură s-a pus o temelie mică în memoria celor care și-au jertfit viața, pentru ca astăzi să trăim, într-o Moldovă independentă.
Evenimentul dat a fost susținut și cu un mic concert care a prevăzut recital de poezie, prezentare video ,,Eroii Uniunii Sovietice – cetățeni ai Moldovei”, evoluarea istoricilor și program muzical ,,Memoria anilor de foc” susținut de Serghei Arsanov, Ecaterina Babaian, Irina Pavalachi, Elena Grigoriev.
Evenimentul a finisat cu opinii vizavi de proiect unde a vorbit dl Grigore Vatav și cu aprecierile de rigoare față de autor, care a fost menționat cu o diplomă din partea Consiliului raional Dubăsari pentru promovarea valorilor istorico-patriotice, în semn de mulțumire pentru atenția acordată raionului Dubăsari, care cel mai mult a avut de suferit acum 27 de ani, când a avut loc Conflictul armat de pe Nistru.
Marina LUPAȘCO,
redactor-șef

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
BrandonDon
2024-04-11 23:50:50
trailblazer health care https://forums.dieviete.lv/profils/127605/forum/ cataclysm herbalism
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

,,Плацдармы героев” carte lansată cu succes în raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta