Harta site-ului
Ajutor
„Pictura-amalgam de pasiuni”
„Pictura-amalgam de pasiuni”

Din dragostea pentru desen şi cu încrederea în propriile forţe,s-au înarmat cu şevalete, pensule şi palete, pentru aşi demonstra talentul la pictat. Aşa a început dimineaţa pentru un grup de elevi ambiţioşi, discipolii şcolilor de arte din Coşniţa, Doroţcaia şi Cocieri, care s-au înscris la concursul raional al tinerilor plasticieni „O ţară integrală noi toţi ne dorim”, cu genericul: „Pictura-amalgam de pasiuni”, eveniment organizat în incinta Şcolii de arte din comuna Coşniţa, Dubăsari.
 La Concurs s-au prezentat 14 participanţi, învingătorii etapelor locale,conform regulamentului, aceştia au avut la dispoziţie 5 ore academice, timp în care nu au ratat frumoasa şansă de aşi pune la treabă imaginaţia pentru a executa o lucrare în acuarelă la tema: „Eu şi Pictura”.
 Valentina Semionov, şef Secţie Cultură a afirmat: „Organizăm anual concursul raional al tinerilor plasticieni, cu scopul de a  iniţia tinerii în frumuseţea de excepţie a artei şi nu în ultimul rînd pentru a stimula elevii ca fiecare dintre ei să-şi recunoască abilităţile pe care le posedă. Datorită acestui concurs, micii pictori au şansa să împrumute din experienţa altor participanţi, căci doar prin concurenţă, îţi poţi da seama de propria ta valoare.
În pofida faptului că pare simplă şi la îndemâna oricui, pictura în acuarelă are o logică elementară și ne îndeamnă să o cunoaștem pentru a o putea stăpâni. Creatorul investește în opera sa eforturi nebănuite de cei de afară, iar opera, alcătuită dintr-un ansamblu de materii foarte diferite între ele, continuă să lucreze și singură după ce a părăsit atelierul. Nici un creator nu poate fi indiferent faţă de această evoluție ulterioară, pentru că ar fi indiferent faţă de destinul propriilor strădanii – tabloul.
Considerat unul dintre promotorii de frunte a valorilor culturale, dl Grigore Policinschi, preşedintele raionului Dubăsari, a fost şi este persoana care stă în spatele tuturor lucrurilor frumoase, datorită căruia sunt organizate un şir de activităţi, care au la bază susţinerea şi iniţierea tinerilor talente în arta fără frontiere, deşi  participa la competiţia de tenis de masă, dlui ne-a bucurat cu prezenţa sa la concursul plasticienilor. „Aflîndu-ne în zona de securitate, numai prin artă putem uni ambele maluri ale Nistrului,  arta  va fi o punte, care uneşte copiii de diferite naţionalităţi din diferite zone ale lumii.”, a conchis preşedintele raionului Dubăsari.
Natură, frumuseţe, dragoste, pace, despre asta ne vorbesc tablourile participanţilor, lucrări care au prins viaţă  datorită amestecului de culori aplicate pe hîrtie.
 Tabloul poate spune mult mai multe decît crezi despre stăpînul său,orice lucrare se află în conexiune cu sufletul acestor copii, cu toţii îşi doresc un singur lucru: o ţară integrală, pace şi un cer neîmpărţit.
În urma examinării, juriul de specialitate a desemnat cele mai bune 9 lucrări, toţi elevii au fost menţionaţi cu diplome şi prime, oferite de către şefa Secţiei Cultură în comun cu reprezentanţii cabinetului metodic al Ministerului Culturii.Locul I la concursul plasticienilor a fost obţinut de către: Roşca Alina, şcoala de arte din Cocieri; Rojco Ana, şcoala de arte din Coşniţa; Gluşcenco Irina, şcoala de arte din Coşniţa. Pe locul II s-au plasat: Nirca Cristina, şcoala de arte din Cocieri; Isacov Natalia, şcoala de arte din Cocieri; Bulat Daria, şcoala de arte din Coşniţa. De premiul III s-au bucurat: Polevoi Natalia, şcoala de arte din Doroţcaia; Cuzmenco Cristina, şcoala de arte din Doroţcaia;  Roşca Nastea, şcoala de arte din Cocieri.  Ceilalţi participanţi s-au ales cu menţiuni: Cristina Josan, şcoala de arte din Doroţcaia; Negru Alexandra, şcoala de arte din Coşniţa; Beleacova Ecaterina, şcoala de arte din Coşniţa;Brăguţă Tatiana, şcoala de arte din Doroţcaia; Ursu Cristina, şcoala de arte din Cocieri.
Ulterior, lucrările tinerilor pictori vor fi expuse  în cadrul manifestaţiei de închidere a lunarului „Mărţişor -2011”, cu genericul „Un mărţişor de dragul tău”, eveniment ce va avea loc la 25 martie curent în Casa de Cultură din localitatea Molovata Nouă.
 
Olga Cibotenco

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

„Pictura-amalgam de pasiuni” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta