Harta site-ului
Ajutor
Picături de suflet din bucuriile toamnei
Picături de suflet din bucuriile toamnei

Pe data de 18 octombrie 2016, elevii Liceului Teoretic Doroţcaia, director Bacioi Viorica, în parteneriat cu elevii Şcolii de Arte din s. Doroţcaia, director Berzan Ion, au organizat la Centrul Social „Casa Maria” o şezătoare cu genericul „Picături de suflet din bucuriile toamnei”. Doamna Ivanov Ana, şefa azilului, ne-a oferit spaţiu şi timp pentru a bucura oamenii în etate.
I-am salutat pe toţi respectuos, îmbrăţişându-i şi oferindu-le nuci, mere, pere şi un borcănaş cu miere. Elevii din ansamblurile folclorice „Haiducii”, „Lozioara”, conducător Ctitor Ştefan, precum şi elevii de la Şcoala de Arte, au interpretat cîntece populare. Ne-a fost interesant să urmărim cum încercau să fredoneze şi bătrînii, cînd auzeau melodii cunoscute. Elevii din cercul dramatic „Comoara”, conducător Pleşco Galina, s-au jucat cu bunicuţele şi cu buneii, implicîndu-i în mini-spectacolul prezentat de ei.
Am avut curajul să punem bătrîneii la încercare. Le-am insuflat încredere în sine prin următorul concurs: fiecare din ei a atins cu degetele, cu toată palma, diferite specii de cereale, ascunse în cutii şi acoperite cu cîte o basma şi, punînd în aplicare senzaţiile tactile şi memoria, ne-a spus ce este în fiecare cutie. Cea mai multă confuzie a creat-o „hrişca”. Abia din a treia încercare Terentiev Iosif ne-a spus că este ceva din care se prepară terciul pe care îl mănîncă el în fiecare dimineaţă şi se numeşte hrişcă.
Cu un pic de jenă ne-au oferit cîte o mîna atunci cînd le-am conturat-o pe hîrtie. S-au primit cele mai frumoase mîini din lume – mîini care au lucrat o viaţă întreagă. Fiecare copil a desenat mînuţa sa alături de mînuţa bătrînului. Scopul acestui moment al activităţii a fost ca buneii şi bunicuţele să se simtă mai tineri şi mai necesari nouă.
Să ştiţi că le-am oferit şi temă pentru acasă. Am cerut de la bătrînei promisiunea că la următoarea întilnire fiecare din ei va fi cu inima plină de viaţă şi ne va oferi cu bucurie şi optimism a doua mînă, pentru a o contura pe cealaltă parte a foii şi a o încălzi cu suflarea caldă de copil.
 
Galina PLEŞCO,
director adjunct pentru educaţie, LT Doroţcaia

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Picături de suflet din bucuriile toamnei - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta