Harta site-ului
Ajutor
PERSPECTIVE AGRICOLE în partea stîngă a rîului Nistru, SRL “VICTORIA-COCIERI”
PERSPECTIVE AGRICOLE în partea stîngă a rîului Nistru, SRL “VICTORIA-COCIERI”

    Gospodăriile agricole reprezintă un motor eficient de dezvoltare a agriculturii. În ultimii ani, acestea au cunoscut schimbări accentuate din cauza calamităţilor naturale, crizei economice, introducerea diferitelor taxe, modificărilor legilor. Lanţul evenimentelor din agricultură sunt asemenea unui zig-zag asimetric. 
   În comuna Cocieri, raionul Dubăsari activează de 5 ani  SRL "VICTORIA-COCIERI”, conducător fiind dl Petru Nirca. Societatea are în componenţa sa 53 de angajaţi în total, salariul mediu anual fiind de 20,49 mii de lei. Dl Valeriu Rusnac, vicepreşedintele gospodăriei agricole şi dl Gheorghe Colun, brigadir, au prezentat o relatare succintă despre activităţile economice, probleme întîmpinate şi organizarea planurilor pentru obţinerea unor rezultate frumoase.
   Anul 2012 a fost un examen de rezistenţă foarte dur pentru domeniul agriculturii din cauza secetei. Potrivit Regulamentului privind modul de alocare a mijloacelor financiare pentru diminuarea consecinţelor secetei din anul 2012, SRL "VICTORIA-COCIERI” a primit o compensaţie calculată de 93,2 mii de lei, potrivit suprafeţei semănate de 466 ha. Au fost înregistrate pierderi în sumă de 1,142 milioane lei. Gospodăria agricolă a vîndut producţie în sumă de 3, 015 milioane lei, fiind de 2 ori mai puţin în comparaţie cu anul 2011, cînd s-a înregistrat o producţie vîndută în sumă de 7 milioane lei. În acelaşi an nu s-au strîns roade de pe suprafeţele plantate cu porumb.
   Societatea se ocupă cu culturile de cîmp. În anul 2013 deţin 467 ha de grîu, 15 ha de orz. Se preconizează semănarea a 350 ha de floarea soarelui, 120 ha de porumb şi 30 ha porumb de sămînţă. La moment, angajaţii sunt gata pentru lucrările de primăvară. S-a recultivat livada veche, în jur de 60 ha.
   O problemă gravă este imposibilitatea de a face planuri pe o perioadă îndelungată. Înainte se permitea plănuirea activităţilor agricole pe 3 ani, cînd era la conducerea Transnitriei dl Igor Smirnov. Acum se pot iniţia activităţi numai pentru un an înainte. SRL "VICTORIA-COCIERI”  se află într-o situaţie specială în care nu se află nici un agent economic din Republica Moldova. La începutul lunii februarie, 2013, la vama transnistreană au fost reţinuţi 40 litri de îngrăşăminte chimice şi au fost nevoiţi să retragă marfa în satul Ustia. La moment, se aşteaptă să se dezgheţe rîul Nistru, pentru a reuşi transportarea îngrăşămintelor cu ajutorul feribotului care face legătura între Molovata Veche şi Molovata Nouă. Rezultă că activităţile momentan sunt stopate.
 O altă dificultate reprezintă înmulţirea porcilor sălbatici, în număr de circa 2500, care distrug culturile agricole, provocînd pagube semnificative.
Situaţia este destul de nefavorabilă, din cauza condiţiilor climaterice şi a dificultăţilor financiare şi politice, dar se depun eforturi pentru o oarecare mişcare în sectorul agrar.
                                                                                                                                              Marina Branişte, corespondent

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

PERSPECTIVE AGRICOLE în partea stîngă a rîului Nistru, SRL “VICTORIA-COCIERI” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta