Harta site-ului
Ajutor
Perla folclorică din Molovata Nouă
Perla folclorică din Molovata Nouă

Viitorul, prezentul, valorile pe care le promovăm astăzi, sunt doar nişte lucruri mărunte, în comparație cu ceea ce ne oferă trecutul folcloric al neamului nostru. Tezaurul folcloric își emană valorile morale și spirituale, unind generații după generații, pînă în prezent, lăsîndu-și amprenta în inimile poporului moldovenesc. O dovadă veritabilă al acestui fapt este Colectivul Folcloric "Sălcioara” din satul Molovata Nouă, fondat în anul 2006  la inițiativa dnei Raisa Andreev.
   Colectivul "Sălcioara” atît în localitate, cît şi în raionul Dubăsari reprezintă un adevărat promotor al folclorului, al culturii naționale, al muzicii frumoase ce înduioșează auzul. Ansamblul e o punte de unire, care uneşte toate generațiile, de la mic şi pînă la mare, copii care îşi fac studiile la gimnaziul Anatol Codru şi simpli iubitori de cîntece populare şi doine melancolice,  adevăratele comori ale neamului. În prezent colectivul întruneşte 18 membri, care sunt ghidaţi de către conducătorul artistic Raisa Andreev și corepetitorul Dumitru Isac. Aceştia participă la diverse concursuri locale și raionale, obţinînd premii de valoare, cadouri de preţ,  totodată,  bucură și auzul consătenilor în cadrul diferitor activităţi culturale. Repertoriul acestora cuprinde un şir de melodii de suflet, de joc şi voie bună. Colectivul se mîndreşte foarte mult cu doamna Liuba Ciubotari, care vine dintr-o familie de muzicieni de onoare a raionului, moștenind de la aceștia o lădiță semnificativă de  cîntece populare vechi, deosebit de frumoase şi importante  pentru tezaurul folcloric al raionului Dubăsari, dar și pentru republică.
   În urma discuţiei noastre, doamna Raisa Andreev a menționat: „Generația tînără este mai puțin cointeresată de muzica folclorică, din acest motiv este necesar ca dragostea de folclor să fie insuflată încă de la grădiniță, pentru că mai tîrziu este foarte greu să-i încînți prin muzica populară,  astfel putem asigura o continuitate  tezaurului Folcloric al neamului..”
Muzica este o artă, care poate vindeca  sufletul și inima de orice rană, aceasta fiind o expresie explozivă a umanității, a frumuseții, a  sublimului. Este ceva ce ne unește indiferent de cultură, religie, națiune, cu toții iubim muzica și dorim să-i păstrăm rădăcinele, prin doinirea cîntecelor populare și proslăvirea adevăratelor  valori folclorice. Iar un exemlu demn de urmat este acest colectiv „Sălcioara”, perla folclorică din satul Molovata Nouă.  Mult succes în viitor și cît mai multe premii, trofee în palmaresul formaţiei.
                                                   
A.Cojocaru.
Metodist în creaţie populară.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Perla folclorică din Molovata Nouă - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta