Harta site-ului
Ajutor
PAIELE VOR ÎNLOCUI GAZELE
PAIELE VOR ÎNLOCUI GAZELE

   În anul 2012 de către Centrul de Analiză şi Investigaţii Sociologice, Politologice şi Psihologice "CIVIS”, implementat de IDIS  "VIITORUL” cu suportul PNUD  Moldova a fost efectuat un studiu de marketing privind producerea brichetelor din biomasă şi consumul lor ulterior ca sursă energetică la nivel local. În urma acestui studiu s-au selectat 3 localităţi din raion întru  implementarea acestui Proiect "Energie Biomasă” şi anume Cocieri, Oxentia şi Doroţcaia.

   În raion se cultivă anual aproximativ cîte 5 mii ha de culturi  păioase, în urma recoltării cărora se obţin circa 4-5 mii tone de paie postrecoltare, care în urma  prelucrării cu utilajul respectiv se poate de obţinut aceeiaş cantitate de combustibil biologic, care apoi se poate folosi ca sursă energetică de căldură prin arderea lor în cazane speciale.

   Gospodăria agricolă CAP  "Victoria-Cocieri”, administrator dl. Petru Nirca, în anul 2012 a procurat şi a instalat utilajul respective întru brichetarea paielor, precum alte produse de origine vegetală din urma defrişării livezilor.

   Întrucît anul trecut a fost afectat de secetă, utilajul nu s-a folosit la randamentul cuvenit. În anul acesta, concomitent cu recoltarea spicoaselor se efectuiază balotarea paielor, transportarea lor cu depozitarea ulterioară, întru a fi folosite la brichetarea lor.

   Deoarece nu dispunem de gaze naturale şi fiind importate la preţ  mare, sursa de bioenergie va fi solicitată.  Cererile de procurare a brichetolor este în creştere.

 

                                                        Direcţia agricultură şi cadastru 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

PAIELE VOR ÎNLOCUI GAZELE - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta