Harta site-ului
Ajutor
Orice copil are dreptul la educaţie la el ACASĂ!!!
Orice copil are dreptul la educaţie la el ACASĂ!!!

      Anul de studii 2014-2015, pentru gimnaziul din s. Pohrebea, este un an încordat, motivul fiind numărul mic de elevi care îşi fac studiile în instituţia dată, insuficienţa de finanţe pentru a activa în continuare. În urma situaţiei create gimnaziul riscă să fie închis. În acest scop, la data de 12 octombrie curent, în incinta gimnaziului a fost petrecută o adunare cu părinţii, localnicii satului, colectivul didactic al gimnaziului. Ca oaspeţi au fost dl preşedinte al raionului, Grigore Policinschi şi specialistul coordonator-metodist, responsabil pentru tehnica de calcul din cadrul DÎTS dl Petru Mamulat.
Deasemenea, în cadrul întîlnirii au fost discutate următoarele chestiuni:
-Realizarea planului cadru penru anul de studii 2014-2015: repartizarea orelor extraşcolare, opţionale, alimentaţia elevilor şi bugetul instituţiei pentru anul 2015;
-Familie-şcoală-comunitate în relaţie de parteneriat educaţional;
-Educaţie de calitate.
Situaţia creată din nou în jurul gimnaziului Pohrebea, care riscă să-şi închidă uşile pentru cei 69 de copii, care zi de zi îi păşesc pragul pentru  a culege nectarul cunoştinţelor, a stîrnit revolte şi chiar lacrimi printre rîndurile celor prezenţi.
Dna director a gimnaziului a menţionat că ,,sunt foarte indignată că se pune pe cîntar copilul, se fac economii pe baza copilului, suferă satul. Primii paşi pe tărîmul educaţiei i-am făcut aici, am crescut alături de dumneavoastră, am trecut împreună prin clipe frumoase şi mai puţin plăcute”.
Deasemenea dna Eudochia Filipenco,  a subliniat că ,,doar datorită dlui preşedinte, om cu inimă mare, care depune efort de fiecare dată cînd vine vorba de gimnaziul Pohrebea fiindcă îl doare sufletul pentru noi, instituţia activează şi copiii se alimentează toţi”.
Dna Nacul Galina, consilier local şi raional, pe marginea problemei discutate a accentuat că ,,dacă închidem şcoala din Pohreabea, satul va pierde din valoarea sa, chiar cu timpul poate să dispară”. 
Dna Macovenco Irina, consilier local i-a îndemnat pe cei prezenţi ,,să nu distrugem ceea ce avem şi să participăm activ la viaţa şcolii”.
Doamnele consiliere şi-au expus disponibilitatea de a participa activ la găsirea căilor de soluţionare a problemei create, iar părinţii să pună umăr la umăr ,,să luptăm pentru ca şcoala să activeze mai departe şi să le demonstrăm tuturor că noi putem exista, noi sîntem oameni”.
Dl Policinschi şi-a exprimat durerea faţă de această situaţie, faţă de locuitorii s. Pohrebea, subliniind că va face tot posibilul ca şcoala să activeze şi în continuare deoarece ,,interesul meu este ca oamenii din sat să aibă o şcoală unde copiii să fie instruiţi, iar profesorii să-şi păstreze locurile de muncă. Satul este obligat să asigure condiţii pentu copii, pentru viitorul satului respectiv dacă se respectă”.
Pentru susţinerea, sprijinul acordat şi aportul adus de către dl preşedinte, de fiecare dată în soluţionarea situaţiilor apărute atît cadrele didactice cît şi părinţii au venit cu mesaje de mulţumire, dorindu-i succes şi perseverenţă în activitatea zilnică.
Pentru înviorarea atmosferei nostalgice persistente în sală, elevii gimnaziului au venit în faţa celor prezenţi cu un buchet de numere artistice închinate Zilei mondiale a oamenilor în etate, zilei lucrătorului din învăţămînt şi zilei bunicuţelor sărbătorită tradiţional în prima duminică a lui octombrie.

 Marina Lupaşco, şef Serviciu informare şi transparenţă

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Orice copil are dreptul la educaţie la el ACASĂ!!! - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta