Harta site-ului
Ajutor
Oportunităţi de finanţare pentru antreprenori începători şi pentru extinderea afacerilor
Oportunităţi de finanţare pentru antreprenori începători şi pentru extinderea afacerilor

La data de 09.06.2016, în incinta IP IARD a fost organizat de către ODIMM (Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii), formator Dl.Lupaşcu Tudor, un seminar cu tematica "Oportunităţi de finanţare pentru antreprenori începători şi pentru extinderea afacerilor", la care au participat rezidenţii IP IARD, agenţii economici din raion, reprezentantul Direcţiei Economie, Buget şi Finanţe a Consiliului Raional Dubăsari, reprezentanţi ai APL Criuleni, precum si alte persoane cointeresate în domeniu.

În cadrul seminarului au fost prezentate: Fondul de Garantare a Creditelor, ce reprezintă un instrument de stat de îmbunătăţire a accesului la finanţe pentru micii antreprenori, care dispun de suficiente capacităţi de rambursare a unui credit, dar, din lipsa unui gaj acceptabil de bancă, nu îl pot obţine. De ce antreprenorii trebuie să apeleze la Fondul de Stat de garantare a creditelor ODIMM?  Problema finanţării este actuală pentru toate întreprinderile mici, indiferent dacă sunt create şi activează într-o ţară cu economie dezvoltată sau în tranziţie. Astfel, resursele întreprinderii adeseori nu acoperă necesarul de finanţare atât pe termen scurt, pentru capital circulant, cât şi pe termen lung, pentru investiţii. Insuficienţa resurselor financiare, în special la etapa iniţială de activitate, impune statul să intervină prin politici bine corelate, care să ofere IMM-lor opţiuni variate în accesarea unor împrumuturi de la diverse instituţii financiare, iar garanţia ODIMM se oferă rapid, sigur şi la timpul potrivit pentru fiecare antreprenor. PNAET ( un program destinat persoanelor tinere, cu vârsta cuprinsă între 18-30 de ani, care doresc să-şi dezvolte abilităţi antreprenoriale, să lanseze sau să extindă o afacere proprie în zonele rurale în domeniul agriculturii sau producerii, creând astfel noi locuri de muncă). Concomitent, s-a evidenţiat că Programul “Programul “PARE 1+1”, continuă sa fie o oportunitate de atragere a investiţiilor în crearea şi dezvoltarea afacerilor, fapt care trebuie valorificat de către autorităţile publice locale la toate nivelele.

La fel au fost prezentate şi alte programe de finanare, inclusiv şi pentru domeniul agriculturii.Au fost  explicate
procedurile de participare la Programele menţionate, criteriile de eligibilitate, precum şi alte informaţii utile.

Foarte detailat a fost explicată şi procedura de contractare a creditelor de la băncile comerciale. Formatorul a subliniat importanţa efectuării în prealabil a unei analize ample a situaţiei companiei pentru a delimita din start puncte tari şi posibile puncte slabe, ce ar putea deveni obstacole în procesul de obţinere a creditelor.

Aducem  sincere mulţumiri paricipanţilor, organizatorilor seminarului, în special dlui Lupaşcu Tudor pentru informaţia prezentata şi  încercarea de a găsi soluţii pentru  problemele cu care se confruntă mediul de afaceri din raionul Dubăsari puse în discuţie în cadrul atelierului de lucru.
 
                                              Eugenia Nirca,  administrator IP “IARD”   

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Oportunităţi de finanţare pentru antreprenori începători şi pentru extinderea afacerilor - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta