Harta site-ului
Ajutor
Oportunitățile și instrumentele de dezvoltare a unei afaceri
Oportunitățile și instrumentele de dezvoltare a unei afaceri

Peste 30 de locuitori din raionul Dubăsari, au participat la o sesiune de informare despre oportunitățile și instrumentele de dezvoltare a unei afaceri, organizate în s.Ustia la data de 28.02.2017 de către IP “Incubatorul de Afaceri Raionul Dubăsari”, Direcţia Economie Buget şi Finanţe, Consiliul raional Dubăsari, în parteneriat cu ODIMM. Seminarul a fost prezidat de către vicepreşedintele raionului Dubăsari, Dl.Sandul Valerie.
Au fost invitați reprezentanți ai Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), care au prezentat programele de suport ale antreprenoriatului, reprezentanții Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), care au prezentat Regulamentul privind modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural 2017 și reprezentanți ai Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD), care au prezentat Programul „Dezvoltarea Economică Rurală”. 
Experții ODIMM au menționat că antreprenorii sau persoanele care doresc să-și întemeieze o afacere pot beneficia de suport informațional, instruiri, granturi si suport financiar pentru afacerile lor în cadrul programelor Gestiunea Eficientă a Afacerii (GEA), care își propune sporirea nivelului de cunoştinţe a agenţilor economici pentru desfăşurarea unei activităţi economice eficiente, Programului Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET), în cadrul căruia sunt instruiți tinerii care doresc să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale, să lanseze sau să-și extindă propria afacere în zonele rurale, etc. 
În cadrul discuțiilor, cei interesați au fost îndemnați să investească banii primiți din remitențe în deschiderea unei afaceri prin aplicarea la Programul de Atragere a Remitențelor în economie „PARE 1+1”. Programul oferă suport informațional și financiar persoanelor cu inițiativă antreprenorială.
Antreprenorii care nu au posibilitatea să asigure gajarea creditelor bancare pentru deschiderea sau extinderea afacerii pot aplica la programul Fondul de garantare a creditelor (FGC). ODIMM garantează creditul contractat de beneficiari în baza parteneriatelor stabilit cu băncile comerciale la un procent mic.
Femeile din Dubăsari au fost îndemnate să-și înceapă propria afacere și să aplice la Proiectului „Femei în afaceri”, care a demarat la începutul acestui an. Proiectul are scopul de a determina femeile să participe mai activ la viața social-economică a comunităților locale și a țării.
Antreprenorii cu potențial de export au luat cunoștință și cu Programul Enterprise Europe Network (EEN) care acordă suport în internaționalizarea afacerii și a transferului tehnologic.
 Au fost  explicate procedurile de participare la programele menţionate, criteriile de eligibilitate, documentele necesare a fi prezentate de către solicitanţi, precum şi alte informaţii relevante. În cadrul discuțiilor a fost evaluate domeniile în care beneficiarii au nevoie de instruire, iar după analiza datelor vor fi inițiate instruirile necesare. 
Administratorul IP IARD a prezentat şi oportunităţile din cadrul incubatorului, precum şi alte informaţii utile antreprenorilor despre instituţia menţionată.
Aducem  sincere mulţumiri  organizatorilor  şi participanţilor seminarului, pentru atmosfera lucrativă creată, pentru informaţia prezentată şi încercările de a identifica soluţii pentru  problemele cu care se confruntă mediul de afaceri din raionul Dubăsari abordate în cadrul atelierului de lucru.
Următoarea sesiune de informare despre oportunitățile și instrumentele de dezvoltare a unei afaceri va fi organizată la data de 14.03.2017 în incinta IP IARD, unde sunt invitaţi antreprenorii locali, antreprenorii potenţiali, precum şi tinerii cu ambiţii de antreprenoriat.
 
                         Eugenia REBEJA,
  administrator IP IARD 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Oportunitățile și instrumentele de dezvoltare a unei afaceri - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta