Harta site-ului
Ajutor
Omagiu pentru cei căzuți în conflictul armat de pe Nistru din 1992
Omagiu pentru cei căzuți în conflictul armat de pe Nistru din 1992

Anul acesta s-au împlinit 25 de ani de la conflictul armat de pe râul Nistru din 1992. După proclamarea Independenței Republicii Moldova din anul 1991, acest conflict, s-a transformat într-o confruntare armată, care a luat viețile a sute de oameni, mii au fost răniţi și zeci de mii au fost forțați să își părăsească locuințele. În acest context, în perioada 15- 17 Septembrie anul current, la Centrul de odihnă pentru Copii și Tineret din comuna Coșnița, raionul Dubăsari, are loc întâlnirea veteranilor și combatanților a conflictului armat de pe Nistru din 1992 din teritoriul raionului Dubăsari, care pe parcursul a trei zile își vor aduce aminte de clipele de groază trecute împreună, vor comemora pe camaraziii de luptă, vor desfășura mese rotunde, unde vor putea pune în discuție problemele cu care se confruntă la moment combatanții, dar vor organiza și spartachiade cu competiții sportive în memoria celor căzuți pe câmpul de luptă.
Astfel, astăzi, la data de 15 Septembrie, în centrul comunei Coșnița raionul Dubăsari, a fost dat start acțiunii de comemorare a eroilor cu un mitting solemn, la care au participat mai mulți oficiali de rang înnalt, precum Președintele Asociației veteranilor de război de pe platoul Coșnița, Șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție Chișinău, colonel de poliție, dl Gheorghe CAVCALIUC; Primarul comunei Coșnița dl Alexei GAFELI; dl Vasile IACUBOV, maior în rezervă; Președintele raionului Dubăsari dl Grigore POLICINSCHI și reprezentantul Guvernului, consilierul principal al Prim-Ministrului dl Pavel Filip, generalul Ion COROBCEANU, Șeful Inspectoratului de Poliție Dubăsari, dl Dorin BÎNȚU, consilieri raionali dar și reprezentanți ai autorităților publice locale și raionale, elevi și locuitori ai comunei Coșnița.
Dl Gheorghe CAVCALIUC, Șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție Chișinău, a salutat inițiativa organăzării acestui eveniment : Sunt onorat astăzi să fiu alături de Dumneavoastră, să comemorăm acei eroi care și-au dat viața pentru acest pamânt, ca astăzi să fie pace . Astăzi ca niciodata veteranii trebuie sa fie uniți, nu permiteți nimănui dezbinarea veteranilor, acelei forțe care a stat la baza statalitatii Republicii Moldova. Voi sunteți acele valori ai statului nostrum, care puteti și trebuie să mergeți în școli  și grădinițe să povestiți prin ce ați trecut, cum ati depășit acele emoții puternice, când ați pierdut camarazii voștri”
La manifestație a luat cuvîntul și Primarul localității gazdă, dl Alexei GAFELI: ”S-au făcut lucruri enorme, ca să demonstrăm că avem acea integritate, acea putere de viață, s-au realizat multe proiecte investiționale, pentru a ridica nivelul de trai comparativ cu zona ocupată și încă nu ne oprim la cele realizate. De aceea este foarte importantă această întâlnire a combatanților din raionul Dubăsari de care depinde și integritatea RM. Le dorim ca acele lucruri și solicitări care se vor pronunța să fie cât mai curând realizate”
Cu un cuvânt de salut a venit și domnul Vasile IACUBOV, maior în rezervă, unul din veteranii care a luptat în comuna Coșnița: ”Noi am luptat pentru aceasta tară, pentru această integritate și mă bucur să văd astăzi în fața acestui monument din centrul satului Coșnita acei colegi și acei camarazi care nu au ezitat , dar au pornit împreună cu alții să apere țara. Noi trebuie sa rămânem uniți și mai departe să fim cot la cot si acei care sunt la Guvernarea RM și la cârmuirea satului dstră. Să știți că acest pământ a fost spălat cu sânge, și noi nu trebuie să uităm lucrurile acestea
Cu un omagiui de solidaritate a venit și Președintele raionului Dubăsari dl Grigore POLICINSCHI:Este benefic faptul că consilierii raionali au susținut ideea organizării acestei măsuri de întrunire a veteranilor de război cu tânăra generație, de a aduce aminte că de fapt de 25 de ani, locuitorii raionului Dubăsari, continuă acea luptă de a fi în componența țării, de a demonstra că Republica Moldova cu adevarat are un trecut are un prezent și va avea și un viitor bun și luminos. Cel mai important lucru care și-l doreste fiecare dintre noi, este reintegrarea pașnică a țării noastre, pentru aceasta ne-am ridicat, pentru aceasta am muncit toti acesti ani și în domeniul economic, în domeniul social, prin intermediul domeniului educatie, prin interemediul organelor de drept și prin intremediul nostru, a acelor oameni care nu ne-am speriat și nu am fugit de aici, dar am rămas și am păstrat integritatea raionului nostru.”
Președintele raionului a salutat prezența reprezentanților din partea Guvernului și a mulțumit domnului colonel Gheorghe CAVCALIUC pentru apreciere, menționând că, veteranii și combatanții conflictului armat, patrioții neamului, merită toată atenția noastră de zi cu zi. Totodată dumnealui a atras atenția asupra faptului că este foarte greu de atras proiecte investiționale în raionul Dubăsari, dat fiind faptul că zona dată este înconjurată de multiplile posturi care sperie potențialii investitori. Este foarte regretat faptul că în ultimul timp mai multe instituții publice se închid fiind trecute în alte centre raionale. La fel dumnealui a enumerat problemele cu care se confruntă locuitorii raionului cu instituțiile publice din satul Cocieri și a chemat pe toți să fim uniți și să păstrăm acel spirit de patriotism.
De asemenea la eveniment a fost prezent și reprezentantul Guvernului, consilierul principal al Prim-Ministrului Republicii Moldova, generalul Ion COROBCEANU, care a venit cu următorul mesaj: ”Din numele Prim- Ministrului  Pavel Filip, stimați veterani,  vă prezint respectul față de dumneavoastră pentru curajul și bărbăția de care ați dat dovadă și continuați și azi în viața de zi cu zi.”
La finele manifestației, dl Sergiu ȚANGA , care a condus cu programul, fiind și el veteran al conflictului din 1992, a invitat toți cei prezenți să aducă un omagiu celor căzuți pe cîmpul de luptă prin minutul de reculegere și depunerile de flori la monument. După care, veteranii au mers la C.O.C.T.” Prietenia”, unde pe parcursul a 3 zile vor participa la acțiuni de comemorare a camarazilor.
Aducem  la cunoștință că, măsura dată a fost organizată la inițiativa și propunerea veteranilor și combatanților conflictului armat de pe râul Nistru din 1992, din teritoriul raionului Dubăsari, și susținut de Președintele raionului Dubăsari, dl Grigore POLICINSCHI și de Consilierii raionali.
 
 
Tatiana GHERB,
Administrator principal baza de date

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Omagiu pentru cei căzuți în conflictul armat de pe Nistru din 1992 - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta