Harta site-ului
Ajutor
Obiceiurile sfintelor sărbători de Paşti în Molovata Nouă
Obiceiurile sfintelor sărbători de Paşti în Molovata Nouă

Sfintele Paşti este una dintre cele mai frumoase sărbători creştineşti.Ca şi toate satele Moldovei şi satul nostru, Molovata Nouă, are multe obiceiuri şi tradiţii frumoase. În ajun gospodinele coc pască, cozonac, vopsesc ouă roşii, pregătesc diferite mîncăruri: răcituri,carne de miel, peşte prăjit ş.a.
Sîmbătă seara la biserica din sat părintele face ritualul creştinesc, sfinţeşte pasca şi ouăle roşii. Slujba se face toată noaptea, cu cîntarea Hristos a Înviat din morţi cu moarte pre moarte călcînd, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le.
pînă la orele 4-5 de zori ,ca apoi sa aducem acasă pasca şi ouăle sfinţite.Dimineaţa  toţi membrii familiei se spală cu ouă alb şi roşu  şi copeici , aşa era în trecut, pentru sănătate, pace şi belşug în familie.Cel mai mic membru a familiei se spală ultimul şi lua  toate copiecile.(Copiecile de atunci erau o valoare).
Toată familia se aşeaza la masă şi mănîncă din cele sfinţite. Cei care au fost la biserică noaptea , se odihneau. Este un obicei frumos ca în ziua acesata  finii poftesc în ospeţie pe naşi şi în aşa fel se adună mai mulţi fini şi năşi, se sărbătoreşte cu bucurie învierea lui Hristos cu frazele. (Hristos a înviat), cu respectivul răspuns(adevărat a înviat). Merg pe la fiecare casă în ospeţie şi stau la masă ,mulţumesc Domnului pentru că ne-a dat zile, sănătate ,pîine şi sare pe masă.
De sărbătorile Paştelui în sat se făcea scrînciobe pentru copii şi tineret la care participanţii plăteu cîte un ou roşu stăpînului scrînciobului. A doua zi se întîlneau cu buneii, cu părinţii, cu copiii, se duceu în ospeţie la rude, numaidecît cu cadouri: ouă roşii şi  pască, şi cu urarea" Hristos a înviat" şi aşa cu cuvintele "Hristos a înviat"  , îl proslăvim  pe Bunul Dumnezeu şi mulţumindu-i de bună credinţă, pînă la Ispas.


şef Biblioteca publică, Valentina Verlan

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Obiceiurile sfintelor sărbători de Paşti în Molovata Nouă - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta