Harta site-ului
Ajutor
OASPEŢI AMERICANI - DIN NOU ÎN VIZITĂ LA COŞNIŢA
OASPEŢI AMERICANI - DIN NOU ÎN VIZITĂ LA COŞNIŢA

Se ştie, că la începutul anului 2010, printre cele 11 staţiuni centrale de reabilitare a staţiunilor de pompare a apei pentru irigare din Republică, prin  suportul  financiar a SUA- Proiectului „Provocările Mileniului Compact”, a fost inclusă spre reabilitare  şi staţiunea centrală de irigare din Coşniţa, a cărei arie de irigare cuprinde circa 2800 ha. inclusiv s. Pîrîta.

În această perioadă de timp au fost petrecute discuţiile publice cu deţinătorii de teren agricol prin lămurirea eficienţei implementării acestui Proiect. De asemenea au fost petrecute adunările generale, întru formarea Asociaţiei Utilizatorilor de apă pentru irigare, cu alegerea organelor de conducere şi înregistrării la Ministerul de Justiţie, cu efectuarea proiectării sistemului de reabilitare. Proiectul prevede darea în exploataţie a acestui sistem în anul 2015.

           În, curînd după recoltarea roadei, vor începe nemijlocit lucrările de reabilitare şi construcţie a sistemului de irigare, care conform proiectului vor dura 18 luni.

De data aceasta, pe data de 20.03.2013, scopul oaspeţilor  americani a fost de a fi informaţi nemijlocit prin discuţii şi informaţii cu  deţinătorii de teren, privitor la aşteptările lor în urma implementării acestui Proiect, de a se face o analiză preventivă. Din start, de către deţinătorii de teren s-a menţionat, că irigarea prevede majorarea suprafeţelor de livezi şi legume, adică a culturilor cu o valoare adăugată la comercializare, însă persistă problema realizării acestei producţii, precum prelucrarea, ambalarea, păstrarea şi altele.

 Oaspeţii americani, d-na Damianna Astudillo, d-nii James G.Herne, Patric Hanemann, reprezentanţi a diferitor Proiecte legate de agricultură USAID, ASED,  „MarketAgrobusiness”, cu o experienţă de activitate în acest domeniu de peste 30 de ani, şi-au înpărtăşit a lor experienţă cu  publicul prezent pe problemele abordate şi paşii de succes în domeniul agricol.

 La finele acestor discuţii, de care au rămas toţi satisfăcuţi, care au durat circa 2 ore s-a convenit ca asemenea întîlniri să mai aibă loc pe parcursul implementării acestui Proiect.

                                                          

                           Petru Porubin, specialist principal

Direcţia agricultură şi cadastru

                                               

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

OASPEŢI AMERICANI - DIN NOU ÎN VIZITĂ LA COŞNIŢA - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta