Harta site-ului
Ajutor
O zi formidabilă petrecută la Centrul de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia ” din satul Coşniţa
O zi formidabilă petrecută la Centrul de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia ” din satul Coşniţa

A început perioada estivală, fiecare părinte se străduie să organizeze pentru copilul său o vacanţă de neuitat. Unii pleacă  la mare în ţările vecine, alţii la munte. Dar nici un tip de odihnă nu se compară cu vacanţele petrecute la tabere, unde  copiii au posibilitatea nu numai  să se odihnească, dar şi să petreacă interesant şi distractiv timpul liber, într-o familie prietenoasă .  Tabăra este posibilitatea cea mai accesibilă de formare a caracterului copilului dumneavoastră, prin faptul că mediul este prietenos şi sănătos: natură, copii de aceeaşi vărstă, educatori cu studii în psihopedagogie, regim  şi alimentare sănătoasă.
O zi petrecută la Centrul de odihna pentru copii şi tineret  „ Prietenia ” din satul Coşniţa mi-a permis să afirm că este un loc perfect de odihnă pentru copii.  În interviul cu educatorul superior, Svetlana Tataruş, am aflat ca majoritatea copiilor din primul sejur sunt din  Hînceşti -135 copii, Vatra ( suburbia Chişinăului) - 20 copii şi cîţiva din or. Chişinău.  
Am întîlnit la „Prietenia” şi pe Guzun Axenia, o tînără educatoare din Criuleni, care face practica de iniţiere: „ Sunt studentă la USM, specialitatea matematică, anul II. Am fost trimişi încoace de la universitate, adică singură mi-am ales tabăra, deoarece am auzit ca este foarte bine aici şi într-adevăr e fain. Teritoriul este bine amenajat, condiţiile de trai  chiar pot să zic că-s luxoase, copiii sunt bravo. Am grija de 43 de copii cu vîrstă cuprinsă între 7 şi 15 ani. E dificil de lucrat, dar nu imposibil, cel mai greu e cu copii mici , deoarece sunt mai capricioşi, cei mari sunt mai organizaţi şi mă ajută să mă isprăvesc cu cei mici.”
 Programul taberei  pentru o zi include următoarele:
Începe ziua cu deşteptarea la orele 8.00, unde se include imnul Centrului de odihnă pentru copii şi tineret „ Prietenia ” şi fiecare educator merge prin odăi să-i trezească pe cei mai somnoroşi.
La orele 8.30 toţi copiii iese la gimnastica de dimineaţă, dirijaţi de instructorul sportiv Semion Ivanov.
Urmează dejunul la 9.00, detaşamentul de serviciu are grija să servească masa din timp, pentru toate detaşamentele. Organizat copiii merg la  cantină, unde înainte de a intra, spun deviza. După dejun urmează ora de curăţenie, fiecare copil trebuie să-şi facă ordine în odaie. Deoarece sunt apreciaţi de o comisie formată din educatorul superior şi alţi educatori de detaşamente, rezultatele sunt amplasate pe panoul „Oglinda curăţeniei” .
La 9.30  toţi educatorii se adună în şedinţă, unde se anunţă planul de activitate pentru ziua propriu-zisă.
Orele 11.00 dau start distracţiei, se organizează ştafete, victorine, concursuri de frumuseţe, modeling, şah şi dame, tenis de masă etc. Toate măsurile respective pe cît e posibil se desfăşoară la umbră, pentru a evita accidentele de insolaţie.
Dacă permit temperaturile şi medicul de gardă, copiii se scaldă în piscină, pe rînd, fiecare detaşament are ora sa, supravegheaţi neapărat de salvamar, medic şi educatori.
La orele 13.00 este prînzul, urmeză apoi relaxarea pînă la orele 16.00, la 16.30 este gustarea, care îi întareste pentru următoarea porţie de distracţie.
La  orele 17.30 copii au posibilitatea să se afirme artistic, prin concursurile organizate: Body Art, Zeiţa naturii, concursul desenelor.
 Am avut ocazia să discut cu un băiat de la tabără, în momentul relaxării, unica perioadă cînd copiii nu sunt ocupaţi. Îi spune Moroz Dionis, un copil din Hănceşti de 15 ani. Mi-a mărturisit că a primit foaia de odihnă datorită succeselor remarcabile la învăţătură: ”  Am finisat studiile cu o medie mare, deaceea am bineficiat de un aşa cadou. Sunt pentru prima oară aici, am fost uimit de condiţiile de trai foarte bune, mîncarea e ca acasă, educatoarele sunt bravo, totul e super. ” La întrebarea mea, dacă o să mai revină aici, a răspuns cu femitate: ” Neapărat !”

La 20.00 este cina şi copiii se pregătesc pentru alte concursuri, ca de exemplu „Miss şi Mister Prietenie”,  întreceri artistice între detaşamenete,  concursurile coafurilor, dansurilor. Copiii se pregătesc de concursuri pe loc, fără a dispune de materiale necesare, ceea ce îi motivează  să pună în mişcare fantezia şi să confecţioneze costume din obiectele  şi materialele ce-i înconjoară. La prima vedere total nepredispuse pentru un concurs de talie mondială.
La  sfîrşitul zilei se fac totalurile  şi se înmînează  diplome de merit  premianţilor.
Se finisează ziua cu o discotecă gălăgioasă, mixată de cei mai emeriţi şi talentaţi Dj ai taberei „Prietenia”.
La orele 23.00 este stingerea, deşi  toţi am fost copii şi ştim ca de facto nu poţi să adormi aşa devreme la odihnă, deaceea au niţică bătaie de cap educatorii pînă adorm toţi copiii.
În final aşi vrea să vă mărturisesc - copilăria este cea mai neliniştită  şi frumoasă perioada din viaţa unui om, deaceea, dragi copii, savuraţi din plin  orice clipă, orice strop de rouă, rază de soare, zumzet de albini. Iar voi, dragi  părinţii, oferiţi-le toată dragostea, căci  copiii sunt viitorul nostru.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

O zi formidabilă petrecută la Centrul de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia ” din satul Coşniţa - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta