Harta site-ului
Ajutor
O vizită de lucru la agenţii economici din platoul Coşniţa
O vizită de lucru la agenţii economici din platoul Coşniţa

Pe parcursul zilei de 29 mai 2013, conform solicitărilor parvenite de la agenţii economici din teritoriu , vicepreşedintele raionului dna R.Spinovschi şi şeful Direcţiei agricultură dl.V.Popescu au întreprins o deplasare de lucru în cîmp la agenţii economici din primăriile Doroţcaia, Coşniţa şi Pîrîta. Pe parcursul deplasării au fost vizitate cîmpurile însămînţate cu culturi de toamnă şi semănate recent cu culturi de primăvară, la fel şi culturile afectate de grindină, care a căzut pe unele cîmpuri la 22 mai curent.
  Este îmbucurător faptul că majoritatea cîmpurilor însămînţate cu grîu şi orz de toamnă, cît şi a cîmpurilor cu rapiţă sînt într-o stare foarte bună. Precipitaţiile abundente din ultimile zile au  contribuit esenţial la sporirea productivităţii culturilor de toamnă. Un potenţial sporit al roadei, comparativ cu anul 2012, se înregistrează la momentul de faţă la grîu în gospodăriile: SRL”Dornistagro”, SRL”Levobaciu”, SRL”Pîrîta Agro”.SRL”CIP-Doragro”. Într-o stare bună se află semănăturile de rapiţă, pe o suprafaţă de 110 hectare, care se cultivă în anul curent doar în gospodăria SRL”Dornistagro”( conducător V:Bacioi). Într-o stare bună se află şi culturile de primăvară, ca porumbul şi floarea soarelui. Se observă o atenţie sporită faţă de aceste culturi în gospodăriile SRL”Pîrîta Agro”, SRL”Levobaciu”,SRL”Dornistagro”. Necătînd la afectarea parţială de grindină ( SRL”Dornistagro”) a plantaţiilor de răsărită şi porumb, precipitaţiile care au căzunt recent şi măsurile tehnologice întreprinse de aceste gospodării (fertilizarea şi erbicidarea reuşită) permit să sperăm că în aceste gospodării vor fi primite roade bogate.
  Cu părere de rău, ca şi-n anii precedenţi în platoul Coşniţa, mai cu seamă în teritoriul primăriei Doroţcaia continuă să persiste o abordare iresponsabilă din parte unor agenţi economici, care din diferite pricine obiective dar şi subiective, îşi bat joc de terenurile încredinţate de cotaşi, pe care s-au angajat să le gestioneze. 
  Condiţiile climaterice care s-au creat în zonă, permit şi acestor „gospodari”să i-a măsuri urgente pentru ameliorarea situaţiei create, deoarece în timpul de faţă sînt posibilităţi tehnice şi tehnologice efective, trebuie doar de dorit şi binenţeles de dat dovadă de resposabilitate.


                                            Vasile Popescu, şef Direcţie agricultură şi cadastru
 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

O vizită de lucru la agenţii economici din platoul Coşniţa - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta