Harta site-ului
Ajutor
O picătură de sînge donată - o viaţă salvată
O picătură de sînge donată - o viaţă salvată

În scopul realizării prevederilor Programului naţional - Securitatea transfuzională şi auto-asigurarea ţării cu preparate sanguine pentru perioada anilor 2012 – 2016, pe data de 25 iulie curent, în s. Coşniţa a fost organizată ,,Ziua de donare a sîngelui” de către OMF Coşniţa şi Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui Chişinău.
Aprecierea persoanelor apte pentru donarea sîngelui s-a efectuat în baza restricţiilor impuse de către acesta: vîrsta cuprinsă între 18-60 ani, greutatea corporală minimă 50kg, tensiunea arterială maxima să nu depăşească 180 mmHG iar minima 100 mmHg, valoare hemoglobinei la femei 125g/l iar la bărbaţi 135, boli de piele, sechele pulmonare, operaţie de ulcer, tendinţa de sîngerare anormală, etc. 
Dis de dimineaţă holul spitalului era arhiplin de doritori de a lua parte la donarea voluntară în număr de 92 persoane, însă cu părere de rău în urma examenului medical efectuat de către un grup de medici de la Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui, doar 41 au fost apreciaţi pozitiv pentru donare de sînge. Persoanelor donatoare  le-au fost eliberate certificate în baza cărora pot beneficia  de 1 zi de odihnă suplimentară cu menținerea salariului mediu, imediat după ziua donării de sînge sau plus încă o zi la concediul de odihnă anual.
Ţin să menţionez că şi colaboratorii din cadrul Consiliului raional nu au rămas indiferenţi faţă de „Ziua de donare a sîngelui” şi au mers şi au donat sînge.
Dna Ţanga Maria,  asistent medical principal a ţinut să menţioneze că ,,necătînd la faptul că nu a fost suplinit numărul necesar de 66 persoane, totuşi suntem mulţumiţi, şi am rămas profund entuziasmată şi de receptivitatea colegilor, lucrătorilor medicali care au donat sînge fiind 12 la număr”.
Dna Mamulat Parascovia, medic de familie OMF Coşniţa, a ţinut să ne transmită că acel grup de medici al CNTS au subliniat că ,,medicii noştri au lucrat foarte organizat iar donatorii erau foarte îngrijiţi, cu tragere de inimă şi pregătiţi, ştiind să răspundă la orice întrebare adresată”. De asemenea, axînduse pe rezultatul final şi neîndeplinirii normei înaintate, totuşi ,,în comparaţie cu anii precedenţi cînd aveam 11-20 persoane anul acesta e mult mai bine. Mulţumim donatorilor că s-au prezentat şi au făcut un gest uman şi au donat sînge deoarece cu picătura fiecăruia vor fi salvate vieţi”.
Întrebaţi cu ce scop au venit să doneze sînge, dna Cibuc Eudochia a afirmat ,, am venit astăzi aici pentru a salva viaţa cuiva”. ,,Viaţa este prioritară, iar sîngele este cel care o alimentează pentru a-şi urma cursul, de aceea sunt astăzi aici, pentru că sunt mereu cu gîndul că sunt foarte mulţi oameni care poate în acest moment visează cu ochii deschişi să fie şi ei donatori, dar din păcate sunt nevoiţi să aştepte ca cineva să le acorde acea picătură de sînge care nu ajunge pentru a umple golul” au declarat Ivanov Petru şi Cibotenco Nicolae.
Iată zece reguli care te capturează spre a merge la donare:
*Sîngele donat de fiecare  poate contribui la salvarea vieţii unui copil nou-născut, unei mame, unui tată, unui frate sau surori. O donaţie de sînge poate salva chiar trei vieţi. 
*Poţi fi sigur ca sîngele donat de tine va fi întotdeauna necesar şi poate fi de folos chiar cuiva apropiat ţie. 
*Sîngele reprezintă un dar nepreţuit, care nu poate fi cumpărat cu bani, ci poate fi doar donat de la o presoană la alta.
*E ceva ce poţi oferi „din inimă”, deşi uneori nu este suficient pentru toată lumea, care are nevoie.
*E un mod de a fi admirat de cei din jur pentru gestul care l-ai făcut.
*E un mod de a arăta că eşti receptiv la suferinţele altor oameni.
*Donînd sînge, intri în familia mare a donatorilor şi poţi fi sigur, că cînd va fi nevoie, vei fi ajutat.
*Procedura de donaţie e simplă, rapidă si inofensivă. Îţi va lua doar o jumatate de oră.
*E un lucru demn de urmat, uman, corect, care nu cere un efort mare pentru a-l efectua.
*Vei păşi mai uşor după donare, vei fi mai „uşor” cu aproape o jumătate de kilogram.
Marina Lupaşco, redactor-şef

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

O picătură de sînge donată - o viaţă salvată - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta