Harta site-ului
Ajutor
Noi metode de înşelătorie folosite de ESCROCI-practicate pe rețelele de socializare
Noi metode de înşelătorie folosite de ESCROCI-practicate pe rețelele de socializare

Inspectoratul de poliţie Dubăsari aduce la cunoştinţa cetăţenilor: că în ultima perioadă de timp s-au inteţit infracţiunile de escrocherie.
Suspecţii, de obicei, prin intermediul reţelelor de socializare „Odnoklassniki”, „Viber”, „WhatsApp”, utilizează datele de identitate şi pozele de profil a persoanelor, clonând profilul acestora, după care prin înşelăciune determină membrii familiei sau prietenii acestora să transfere mijloace băneşti prin intermediul sistemului internaţional de transferuri băneşti sau prin intermediul firmelor de Taxi.
Banii sunt ceruţi sub pretextul că persoane apropiate (membri de familie, prieteni, vecini, consăteni) au fost victime ale unor accidente de circulaţie şi au nevoie de bani pentru intervenţii chirurgicale sau au fost reţinuţi de organele de drept pentru săvârşirea unor fapte grave, iar sumele de bani reprezintă onorariul avocatului ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulaţie sau altor situaţii de aşa gen.
În majoritatea cazurilor, suspecţii sunt deţinuţi în diverse penitenciare, iar mijloacele băneşti sunt de obicei recepţionate pe conturile complicilor care se află în libertate. De asemenea, escrocii apelează la firmele de TAXI, solicitând comenzi la adresele victimelor, iar după obţinerea numărului de telefon al taximetristului, îi contactează pe aceştia sub pretextul că au de primit bani de la membrii de familie sau prieteni, indicându-le adresa de la care urmează să ridice mijloacele respective.
Adeseori victimele fiind afectaţi de starea persoanei care le solicită ajutorul, expediază mijloacele băneşti pe numele persoanei comunicate de suspecţi, iar când conştientizează că au fost înşelaţi, banii deja sunt ridicaţi de complicii suspecţilor.
Trei persoane din raionul Dubăsari, care au fost înregistrate în ultima perioadă de timp, au avut de suferit pe urma acestui gen de infracţiuni, prin intermediul reţelelor de socializare şi apelurilor telefonice.
Una din fabule: Persoane necunoscute având scopul dobândirii ilicite a bunurilor altei persoane, prin intermediul reţelei de socializare ”Odnoklassniki” şi aplicaţiei ”Viber”, utilizând datele de identitate şi poza de profil a cet. X şi care este prietena cet. Y, prin înşelăciune, (prin intermediul mesajelor pe reţelele de socializare), au determinat-o pe ultima (Y) să transfere prin intermediul sistemului internaţional de transferuri băneşti, mijloace băneşti pe numele cet. Z (presupul suspect).
Ulterior s-a constatat, că mijloacele băneşti de fapt nu au fost solicitate de X şi nici nu au fost transmişi acestuia, astfel cauzându-i cet. Y un prejudiciu material considerabil.
Pentru prevenirea acestei infracţiuni de înşelăciune, Poliţia recomandă:
1. Să manifestaţi prudenţă, în cazul când sunteţi contactaţi telefonic sau prin intermediul reţelelor de socializare, verificaţi informaţia, luaţi legătura personal cu persoana care vă solicită ajutorul, solicitaţi-i o întâlnire directă, nu daţi curs solicitării de a expedia sau transmite mijloace băneşti unor persoane necunoscute.
2. Nu divulgaţi informaţii despre vecinii, prietenii sau rudele Dumneavoastră unor persoane necunoscute.
În cazul în care ați devenit victimă a acestui gen de infracțiune, nu ștergeți din calculator nici o informație și Anunțați Imediat Inspectoratul de Poliție Dubăsari la numărul 078870410, 024855234 sau 112.
Olga ROTARU,
Inspectoratul de poliție Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Noi metode de înşelătorie folosite de ESCROCI-practicate pe rețelele de socializare - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta