Harta site-ului
Ajutor
Noi cazuri de pestă porcină descoperite în raioanele din vecinătate
Noi cazuri de pestă porcină descoperite în raioanele din vecinătate

Prin prezenta, Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor Dubăsari Vă atenţionează asupra riscului de răspândire a virusului pestei porcine africane, care poate produce mari pierderi economice crescătorilor de animale.
La începutul lunii septembrie, la data de 03.09.2018,  Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) a confirmat două cazuri noi de Pesta Porcină Africană in raionele Ștefan Vodă și Cahul.
Direcția raională pentru Siguranța Alimentelor  Dubăsari atenționează deținatorii de animale, că procurarea diferitor specii de animale și în special porcine, produse și subproduse, provenite de la acestea din teritoriul raioanelor Cahul  și Ștefan Vodă categoric se interzice.
Vă informăm, că procurarea aniamlelor și în cazul de față porcine se va efectua din piețe autorizate sanitar veterinar, și obligatoriu vor fi însoțite de certificate sanitar veterinare, formular de mișcare a animalelor, iar în cazul bovinelor și pașaportul individual.
La fel DRSA Dubăsari reamintește cetățenilor și proprietarilor de porcine, că este necesar și obligatoriu  de petrecut identificarea și înregistrarea porcinelor din exploatațiile proprii prin intermediul medicilor veterinari de liberă practică și a Administrației publice locale din teritoriu, respectarea cerințelor minime de biosecuritate, stabilite prin Ordinul nr .158 din 22.03.2018 –Cu privire la aprobarea unei Norme sanitar veterinare privind cerințele minime de biosecuritate în exploatațiile nonprofesionale de porcine.
DRSA Dubăsari solicită respectuos cetățenilor să se abțină de la procurarea cărnii și a produselor din carne de porc de peste hotare (România, Ucraina) și introducerea acestora în Republica Moldova și în deosebi în teritoriul raionului Dubăsari, deoarece până la momentul dat în România sunt confirmate șapte sute de focare de pesta porcină africană și în Ucraina de peste patru sute de focare.
Vă comunicăm cum putem preveni pătrunderea virusului pestei porcine africane:
1. Respectați strict măsurile de biosecuritate.
2. Nu intrați în adăposturile unde creșteți porci cu încalțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă.
3. Nu hrăniți animalele, porcinele cu resturi alimentare, lături, spălătura de la carnea de porc.
4. Nu cumpărați porci din locuri necunoscute, fără a fi identificați și fără certificate sanitar veterinar de sănătate.
5. Categoric se interzice aruncarea cadavrelor de porcine în locuri care nu sunt autorizate sanitar veterinar și obligatoriu de informat medicii veterinari de liberă practică din raion sau DRSA Dubăsari.

Virusul pestei porcine africane, este foarte rezistent la factorii fizici, chimici şi biologici. Rezistă până la trei luni în unităţile de creştere a porcilor sau în terenuri contaminate, 10 săptămâni în cadavre, 18 luni în sânge păstrat la temperatura de +40.0 C, 6 ani în sângele conservat prin congelare, 3-6 luni în carnea sărată şi afumată. Virusul este inactivat în 60 de minute la 56.0 C, în 15 minute la 60.0 C şi în 24 ore prin soda caustică.
Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect prin: hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută, vectori biologici (căpuşe din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi), vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala, sânge, ţesuturi, secreţii şi excreţii de la animalele bolnave sau moarte, animale care au trecut prin boala şi rămân purtătoare de virus.         
În vederea unei intervenţii rapide şi eficiente a serviciilor veterinare specializate, cetăţenii trebuie să anunţe imediat autorităţile sanitar veterinare, îndeosebi cei care vine în contact cu porcii domestici şi sălbatici, şi recunoaşte următoarele semne de boală: mortalitate ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt, stare febrilă cu temperatura corporală foarte ridicată (40,50 – 42,0 C), roşeaţă sau învineţirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24 - 48 de ore înaintea morţii, vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.
Telefoane de contact:
Alexandru SPIRIDONOV- șef DRSA Dubăsari -0248552800, 69184858
Leonid BOTNARIUC- șef Serviciu sănătatea şi bunăstarea animal-024843149, 076780401
Ştefan CERNEAN-Inspector principal- 024843149, 076780406
Ion Malanciuc-Inspector superior-024855450, 076780405
Victoria Racu-Medic veterinar de liberă practică pe s. Molovata, Marcăuţi, Holercani, Ustia- 060206154
Tudor Coca-șef Serviciu siguranța alimentelor-076780402
Maria Berzan-Medic veterinar de liberă practică pe s. Doroţcaia, Pîrîta, Pohrebea, Coşniţa-  061091267
Vera Gonza-Medic veterinar de liberă practică pe s. Molovata Nouă, Cocieri, Corjova,
Vasilevca, Roghi-069026671
 
                                                                  Alexandru SPIRIDONOV,
șef DRSA Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Noi cazuri de pestă porcină descoperite în raioanele din vecinătate - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta