Harta site-ului
Ajutor
NIMIC NU ESTE UITAT, NIMIC NU SE UITĂ: 9 mai – Ziua Victoriei în raionul Dubăsari
NIMIC NU ESTE UITAT, NIMIC NU SE UITĂ: 9 mai – Ziua Victoriei în raionul Dubăsari

În ziua de 9 mai popoarele lumii şi în primul rind cele de pe bătrînul continent comemorează 67 de ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial, celei mai sîngeroase conflagraţii din istoria omenirii. Cu prilejul aniversării a 67-a de la Victorie în Marele Război asupra fascismului din 1941-1945, în toate localităţile din teritoriul raionului au fost organizate mitinguri de comemorare la Monumentele Eroilor căzuţi în sîngerosul război. În localitatea Coşniţa, manifestarea a început cu mitingul tradiţional, pe drumul de la Liceul teoretic „Ion Creangă” pînă la Monumentul Eroilor în cel de-al doilea Război Mondial. În coloană s-au aliniat elevi, profesori, bătrîni şi tineri, nemijlocit s-au alăturat autorităţile locale de ambele nivele şi conducerea raionului în frunte cu dl Grigore Policinschi. Ceremonia a fost deschisă de către primarul comunei Coşniţa, Alexandru Leşan, care a salutat prezenţa şi a felicitat atît veteranii cît şi localnicii cu victoria strămoşilor noştri. Preşedintele raionului a venit cu un mesaj de mulţumire şi plecăciune pentru eroii noştri, care şi-au jertfit viaţa pentru ca noi, urmaşii lor să avem un viitor decent. Cu mesaje închinate veteranilor celui de-al doilea război şi victoriei lor au venit: directorul l.t. „Ion Creangă”, Tudor Verlan, preşedintele Asociaţiei veteranilor de muncă şi război pe s. Coşniţa, Anatol Tvicenco, preşedintele Asociaţiei combatanţilor conflictului armat de pe Nistru 1992, Anatol Cebotenco şi preşedintele Asociaţiei veteranilor de muncă şi război pe r. Dubăsari, Elena Moţpan. Cu un mic recital de poezii au venit copiii de la Grădiniţa nr. I şi II din s. Coşniţa şi elevii liceului din localitate, care au reuşit să aducă acele retrăiri din timul luptelor necruţătoare pe care noi nu le cunoaştem datorită eroimului ce a adus victorie pe pămîntul nostru drag. Luptele s-au transformat în istorie, iar istoria îi ţine în memoria noastră vii pentru vecie.
Luările de cuvînt au urmat cu depuneri de flori la Monumentul  eroilor căzuţi în tragicul
război din 1941-1945. Apoi la Casa de cultură s-a desfăşurat concertul organizat de către primărie, unde locuitorii au avut parte de cîntece ce le-au alinat auzul şi de dansuri ce le-au atras vederea.
În zori de zi, trei echipe din satul Doroţcaia s-au întîlnit la un joc amical, consacrat eroilor celui de-al doilea Război Mondial,
pe stadionul localităţii. Echipele s-au clasat pe categorii: juniori (între 16-25 de ani), seniori (25-40 de ani) şi veterani ai fotbalului (4-70 de ani). Meciul s-a desfăşurat în 2 runde, în prima au jucat juniorii cu veteranii, unde învingători au ieşit juniorii cu scorul de 5 la 3. Al doilea meci a fost jucat între juniori şi seniori. În cadrul timpului regulamentar scorul a fost 4 la 4, iar pentru a alege cîştigătorul a fost executat seria de penalte, unde echipa seniori a învins cu scorul de 4 la 2.
Tuturor acestor eroi, care dorm somnul de veci în glia strămoşească, aprindem în suflete candela recunoştinţei pentru eroii neamului nostru, care nu au apucat ziua victoriei şi îşi odihnesc osemintele în glia străbună, în pămînturi străine sau în adîncul apelor, unii fără morminte şi cruci la căpătîi.

RedacţiaLasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

NIMIC NU ESTE UITAT, NIMIC NU SE UITĂ: 9 mai – Ziua Victoriei în raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta