Harta site-ului
Ajutor
Nerespectarea normelor de amenajare a instalaţiilor electrice poate provoca leziuni corporale
Nerespectarea normelor de amenajare a instalaţiilor electrice poate provoca leziuni corporale

La data de 19.06.2019, în jurul orei 10:35 în serviciu telefonic 24/24h  al dispeceratului, tehnicianul dl Varzari Alexandru  al  BOL Orhei, ICS RED Union Fenosa a primit un aviz de lipsă de tensiune la întreprinderea  Î.I.”Lucașenco Vladimir” locuitor  al s. Ustia r-nul Dubăsari. Tot de la acest post de transformare cu nr PT-542 sunt alimentați încă  doi agenți economici amenajați pe teritoriul fostei ferme din s. Ustia, str. Florilor I.I ,,Gheorghi Popic” și SRL „Teraconstrucție”.
În aceași zi pentru înlăturarea defectului și alimentarea cu energie electrică la întrprinderea consumatorului Î.I ,,Lucașenco Vladimir”,  s-a deplasat Brigada operativă, împreună cu tehnicianul dl Varzari Alexandru  al BOL Orhei, ICS” RED Union Fenosa” S.A. Ajungând  între orele  14:28 la fața locului au  găsit deschisă ușa la ID 10 kV al PT 542/160 KV.A. iar alături de PT-542, la sol a fost găsit un indicator  model MIN pentru verificarea lipsei de tensiune în ID 0,4 kV. Brigada operativă al BOL Orhei, ICS” RED Union Fenosa” S.A. aflându-se la fața locului împreună au apelat consumatorul Î.I.”Lucașenco Vladimir”.
Din discuția purtată a reprezentanților OSD/OST  RED Union Fenosa dl Grecu Ion și dl Varzari Alexandru șef  al  Brigăzii operative al BOL Orhei, ICS” RED Union Fenosa” S.A  cu accidentatul Lucașenco Vladimir, s-a stabilit că consumatorul dat  dispunea  de o mini moară de prelucare a cerealelor, a încercat desinestător să se clarifice din ce cauză nu are energie electrică. Pentru aceasta aproximativ la ora 11:30 a deschis ușa la ID 0,4 kV de la PT-542/160KV.A și cu indicatorul de joasă tensiune a verificat lipsa de  tensiunie. Văzând că tensiune nu este s-a urcat sus si a  deschis ușa la ID- 10 kV și folosind o șurubelniță-indicator pentru verificarea absenții tensiunii în rețeaua (220V) a încercat să se atingă de siguranța fazei ”A”. Ca rezultat s-a format arc electric și consumatorul   dl Lucașenco Vladimir  a fost aruncat de pe fundamentul PT-542  la pământ. Stând câteva minute jos,  la încercare de a se ridica a simțit o durere acută în piciorul drept. Careva leziuni la față, mâini datorită arcului electric format nu au fost identificate. Indicatorul deteriorat a fost aruncat și nu a fost găsit.
După aceea, accidentatul a sunat la ambulanță care l-a transportat la Spitalul raional din or. Criuleni, unde în rezultatul investigațiilor s-a stabilit  fractură la piciorul drept.
Incidentul neplăcut s-a produs din cauza lipsei cunoştinţelor elementare din partea accidentatului despre pericolul ce-l prezintă curentul electric.
Totodată, au fost încălcate normele de amenajare a instalaţiilor electrice, părțile active ale instalațiilor electrice nu trebuie să fie accsibile la atingerea directă; persistă acces liber la izolatoarele de trecere a transformatorului de forță; lipsește mantaua de protecție a bornelor transformatorului.
Leonid DICUSAR, Inspector  superior, OT-Centru,
Departamentul de Supraveghere Energetică al ANRE, sectorul r-nul Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Nerespectarea normelor de amenajare a instalaţiilor electrice poate provoca leziuni corporale - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta