Harta site-ului
Ajutor
Munca Decentă - UN VIITOR SIGUR
Munca Decentă - UN VIITOR SIGUR

Munca ,,la negru”, reprezintă o activitate profitabilă desfăşurată în afara cadrului legal reglementat. Ea nu este evidenţiată scriptic, fiscalizată, protejată, asigurată sau asistată social, lucrătorul fiind la discreţia celui în folosul căruia prestează munca.
Pentru unii munca la negru nu e decît un venit suplimentar din care nu trebuie să plătească impozite, pentru alţii însă e singura şansă de a cîştiga un ban. În ambele cazuri însă bugetul de stat este vădit de milioane de lei.
Cel mai mult muca la negru este utilizată în agricultură. Deşi încă la 2 iunie 2008, au intrat în vigoare modificările în Codul Muncii care prevăd obligativitatea încheierii contractelor individuale de muncă de către gospodăriile ţărăneşti, înregistrarea acestora la primăriile din localitate şi prezentarea ulterioară a copiilor la Inspectoratul teritorial de muncă. Pînă în prezent nu a fost efectuată.
În raionul Dubăsari, sute de muncitori muncesc la patron sau cu ziua fără contract şi carnet de muncă, fără poliţă de asigurare şi fără a benefecia de facilităţile sociale oferite de stat.

În calitate de inspector de muncă, multstimaţi locuitori a raionului Dubăsari vă informez că munca nedeclarată Vă dezavantajează prin:

-    Loc de muncă instabil
-    Plăţi mizere şi de ocazie
-    Prejudicierea libertăţii şi demnităţii
-    Descriminare
-    Condiţii de muncă precare
-    Lipsa totală a protecţiei sociale şi a protecţiei sociale în caz de accidentare în muncă

Fii înţelept, Respinge munca nedeclarată!


Dacă consideraţi că vă este prejudiciat dreptul la contract individual de muncă apelează pentru sprijin la Inspecţia Muncii sau la inspectorii de muncă responsabili de subdiviziunea teritorială Dubăsari: Crăciun Ludmila - 069274083

                                                                                      Driga Pavel - 069501837

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Munca Decentă - UN VIITOR SIGUR - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta