Harta site-ului
Ajutor
Mulţumim pentru Pace!
Mulţumim pentru Pace!

Anul acesta se împlinesc 66 ani de la Marea Victorie pentru Apărarea Patriei, în ce-l de-al doilea Război Mondial.

Cel de-al II  Război Mondial  a antrenat un număr de 61 de state, cu o populaţie de 1,7 miliarde de oameni, şi s-a desfăşurat, prin angajarea unui uriaş volum de resurse umane, materiale şi financiare, pe teritoriul a cinci continente: Europa, Asia, Oceania (Insulele din Pacific), Africa şi America. Operaţiunile militare s-au desfăşurat concomitent pe cel puţin două sau chiar trei teatre de operaţii: URSS, Europa Occidentală, Africa de Nord, insulele din Oceanul Pacific, iar la acestea au participat 100 de milioane de soldaţi, subofiţeri, ofiţeri şi generali, precum şi o mare parte a populaţiei din zonele aflate în conflict.

Majoritatea istoricilor apreciază că războiul a început la 1 septembrie 1939, odată cu invadarea Poloniei de către Germania, ceea ce a atras în conflict Franţa, Anglia şi Commonwealth-ul. Unii dintre istorici consideră că atacarea Chinei de către Japonia (7 iulie 1937) marchează începutul conflictului mondial. Uniunea Sovietică anexase partea răsăriteană a Poloniei în 1939, a declanşat un război separat cu Finlanda şi a fost atacată de Germania Nazistă, în iunie 1941. Statele Unite ale Americii au intrat în conflict, în decembrie 1941, după Atacul de la Pearl Harbour.

Războiul s-a sfârşit în 1945, când toate puterile Axei au fost înfrânte. Principalele teatre de război au fost Oceanul Atlantic, Europa Apuseană şi Răsăriteană, Marea Mediterană, Africa de nord, Orientul Mijlociu, Oceanul Pacific şi Asia de sud-est şi China. În Europa, războiul s-a încheiat odată cu capitularea necondiţionată a Germaniei naziste, la 8 mai 1945, dar a continuat în Asia până la capitularea Japoniei - 15 august 1945.

 

Ne închinăm în faţa Veteranilor celui de-al II Război Mondial. Pentru că au adus în casele noastre Victoria, pentru că datorită lor trăim pe acest pămînt.

Vă mulţumim pentru Pace !

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Mulţumim pentru Pace! - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta