Harta site-ului
Ajutor
Mulţi stau orbi şi surzi în marele templu al naturii
Mulţi stau orbi şi surzi în marele templu al naturii

Sînt preocupată în primul rînd de nevoile şi necesităţile zilnice, precum şi de activitatea pe care o profesezi, dar nu pot rămîine indiferentă faţă de problemele sociale, în special, faţă de problemele ecologice.

Terra. Din păcate cataclismele din întreaga lume se manifestă din ce în ce mai des şi vieţile a mii de oameni, care se pierd în furia naturii m-au determinat să scriu, ca să fiu auzită. 

Doresc, ca fiecare din noi să înţeleagă, că e nevoie de acţiuni concrete pentru a diminua această dezlănţuire de forţe sălbatice ale naturii, în speranţa că vom reuşi să salvăm planeta şi să ne asigurăm de un viitor fericit. 

Cu toţi am observat şi simţit pe pielea noastră efectul încălzirii globale. Cine e de vină? -  Omul. Dacă ar fi să ne transformăm într-o pasăre sau într-un animal am observa, noi înşine sîntem cele mai egoiste fiinţe de pe pămant, cele mai autoritare. Această sentinţă se referă, în special, la comportamentul omului faţă de natură. În loc să-şi reducă din activităţile care dăunează mediului, face totul invers.

Sîntem cei care au încercat, au îndrăznit şi au reuşit să cucerească apele, uscatul, spaţiul cosmic. Si pentru ce? Pentru a intra în istorie, ca mai apoi să dispărem în negura vremurilor. 

Poate părea absurd, dar şi natura are drepturile ei, însa ea nu are avocaţi, care să i le apere. 

Chiar dacă ţara noastră e mică nu înseamnă că nu poluăm. Problema noastră comună e conştientizarea şi schimbarea mentalităţii fiecărui individ în vederea protejării mediului înconjurător. Trebuie să respectăm în fiecare zi legătura cu natura, inclusiv, la nivelul inconştientului. Să nu ne amintim de ea numai cînd avem nevoie de hrană, aer, confort şi bunăstare. 

Pămîntul este ameninţat de subţierea stratului de ozon, încălzirea globală, ploile acide, deşertificare, defrişări nechibzuite, poluarea aerului, apei, solului. 

Fenomenul de încălzire globală este cauzat de creşterea concentraţiei de CO2 în atmosferă. Mulţi oameni ar putea suferi de pe urma inundaţiilor, provocate de topirea gheţarilor, iar alţii ar putea fi afectaţi de pe urma secetei. Unele studii prezic uscarea pădurilor şi pieirea unui număr uriaş de animale şi plante. 

Pentru a evita un viitor sumbru al planetei noastre am putea contribui fiecare cu măsuri concrete, numai dacă am dori. 

Bunăoară, în gimnaziul nostru, planificăm aşa măsuri: Curăţenie pe sectoare, sădirea arborilor şi florilor, curăţenie în parcul satului, curăţenie pe malul Nistrului, curăţenie în cimitire, concursul gazetelor de perete cu tematică ecologică. La fel, în timpul orelor de dirigenţie, elevilor le vorbim ce măsuri am mai putea întreprinde, pentru reducerea efectelor negative sus menţionate: instalarea de lămpi electrice cu consum redus de energie, reciclarea deşeurilor, folosirea mai puţină a căldurii, căci ,conform statisticii, reducerea cu 1 grad Celsius a temperaturii înseamnă evitarea emiterii în atmosferă a 300 kg de CO2 pe an. Nu de lăsat să iasă căldura din casă pentru o perioadă lungă de timp, cînd se aeriseşte casa, geamurile să fie deschise doar cîteva minute. Izolarea casei pe timp de iarnă e unul din cele mai eficiente moduri de a reduce emisia de CO2 şi a economisi bani. Cînd cumpărăm electrocasnice le alegem pe cele din clasa energetică A plus. De stins lumina , cînd nu avem nevoie de ea. Tot conform statisticii, oprind 5 lămpi economisim circa 60 euro pe an şi reducerea emisiei a 400 kg de CO2. De scos încărcătorul mobilului din priză atunci cînd nu-l folosim ( se estimează că 95% din energie se iroseşte). De închis robinetul atunci cînd ne periem pe dinţi, se poate economisi cîţiva litri de apă. 

Pentru stoparea supraîncălzirii globale sînt binevenite aşa măsuri: mersul pe jos, mersul pe bicicletă, folosirea mijloacelor de transport în comun. Acestea  evit eliminarea în atmosferă a 450 gr de dioxid de carbon la fiecare 1,5 km parcurs de maşină. Plantarea unui singur copac duce la absoarbarea unei tone de dioxid de carbon pe întreaga sa viaţă. 

VĂ ÎNDEMN, să nu rămînem reci la salvarea casei noastre comune - TERRA !

Galina Burdila, învăţătoare, grad 

didactic întîi, gimnaziul Oxentea. 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Mulţi stau orbi şi surzi în marele templu al naturii - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta