Harta site-ului
Ajutor
Monument ridicat în memoria ostaşilor căzuţi la datorie
Monument ridicat în memoria ostaşilor căzuţi la datorie

Sîmbătă, 6 august, în satul Cocieri raionul Dubăsari, a avut loc dezvelirea şi sfinţirea Monumentului în cinstea eroilor căzuţi în războiul din 1992 pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Această zi a fost ca o datorie a fiecăruia de a păstra memoria celor căzuţi şi de a mulţumi cu un buchet de flori pentru viaţa senină ce o avem. La eveniment au participat foşti şi actuali demnitari, printre care Preşedintele interimar Marian Lupu, Preşedintele raionului Dubăsari Grigore Policinschi, de asemenea, primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa, foşti combatanţi, rudele şi prietenii celor căzuţi pe cîmpul de luptă. Monumentul sfinţit în memoria ostaşilor reprezintă trei elemente încrustate în formă de cruce, simbolizînd suveranitatea, independenţa Republicii Moldova, pe piatra de granit fiind gravate numele a 64 de eroi ce au căzut în urma războiului din ’92. Demnitarii şi-au expus recunoştinţa faţă de durerile şi lacrimile vărsate pentru ostaşii ce s-au adus ca jertfă întru independenţa ţării. 
     În discursul său, Preşedintele raionului Dubăsari a menţionat că 19 ani pentru istorie este un timp foarte scurt, însă pentru noi oamenii, locuitorii acestui pămînt este o istorie remarcabilă. „ Îmi pare foarte rău că pe parcursul acestei perioade foarte mare de fapt de timp, noi abia în ultimii ani am început să ne aducem aminte că am avut şi avem eroi, patrioţi adevăraţi pe ambele maluri ale Nistrului. Eroi, care nu s-au temut în anii ’91-’92 să se expună pentru integritatea ţării, să se ridice la luptă pentru suveranitatea Republicii Moldova. Această zi este un omagiu pentru toţi veteranii, un îndemn pentru copiii noştri, pentru viitorii apărători de a duce cinstea oamenilor care nu s-au temut să-şi spună cuvîntul său şi chiar să-şi depună viaţa”. În memoria eroilor căzuţi pe cîmpul din partea stîngă a Nistrului, conducerea raionului Dubăsari împreună cu asociaţia veteranilor au depus o coroană de flori la monumentul nou dezvelit, astfel exprimîndu-şi recunoştinţa faţă de jertfa eroilor căzuţi.
        „Este o datorie morală a fiecărui dintre noi să păstrăm vie memoria celor care au căzut pe cîmpul de luptă în 1992. Astăzi am pus încă o piatră la temelia statului suveran şi independent Republica Moldova”, a declarat, în cadrul ceremoniei, preşedintele interimar Marian Lupu.
      Războiul de pe Nistru a durat din martie până în octombrie 1992 şi a afectat mai multe localităţi, printre care Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. Numărul exact al victimelor nu este cunoscut nici până astăzi, dar, potrivit unor estimări, au murit aproape 300 de combatanţi, 400 de civili din dreapta Nistrului şi peste 800 de persoane originare din regiunea transnistreană. 


Redactor, ziarul "Noutăţi Nistrene" 
Lilia Stratenco


    Pentru vizualizarea mai multor imagini tastaţi aici.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Monument ridicat în memoria ostaşilor căzuţi la datorie - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta