Harta site-ului
Ajutor
MONITORIZAREA PREGĂTIRII STAŢIUNILOR DE POMPARE A APEI PENTRU IRIGARE ÎN ANUL 2017
MONITORIZAREA PREGĂTIRII STAŢIUNILOR DE POMPARE A APEI PENTRU IRIGARE ÎN ANUL 2017

 Raionul Dubăsari este deservit de către 5 staţiuni centrale de irigare şi anume:

  1. Staţiunea Dubăsari- Roghi, care deserveşte cu apă pentru irigare suprafeţele din  partea stîngă a Nistrului, circa 5376 ha, inclusiv amplasate de după traseul „Tiraspol-Rîbniţa”., care la moment este sub interdicţie  din partea autorităţilor transnistrene.
  2. Staţiunea Holercani, STI Chişinău,(administrator dl. Igor Suruceanu), care deserveşte cu apă pentru irigare suprafeţele din partea dreaptă a Nistrului,  – circa 2716  ha    .
  3. Staţiunea centralizată Coşniţa- actualmente aflată în gestiunea Asociaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUIA) Coşniţa,( director executiv dl. N. Rusu), care deserveşte cu apă pentru irigare  suprafaţa  – circa  2840 ha., - actualmente complect  restabilită prin implementarea  Proiectului „Compact”
  4. Staţiunea de pompare Doroţcaia, cu o suprafaţă de acoperire circa - 210 ha., proprietate ca cotă valorică, administrator dl. Valeriu Filipenco, care actualmente nu funcţionează fiind deteriorată şi descomplectată.        
  5. Staţiunea de pompare Ustia, proprietae privată, cu o suprafaţă de irigare circa - 62  ha.,  administrator dl. Semion Urîtu
 Din suprafaţa agricolă totală pe raion de 16 410 ha.,  suprafaţa  disponibilă  pentru irigare  este de 11204 ha., ce constituie 68 %. Însă de facto, în 2016 au fost irigate numai 2324 ha., inclusiv 570ha - Holercani şi  - 1754 ha Coşniţa, ce constituie doar 20 % din suprafaţa totală disponibilă pentru irigare. Principalele pricini sunt, că mulţi agenţi aconomici nu dispun de utilaj de irigare, nu sunt cotractate volumele de apă pentru irigare din pricina costului mare a unui metru cub de apă pentru irigare, conductele de distribuire a apei sunt uzate şi pe parcursul exploatării lor apar deseori rupturi, care necesită pierdere de timp la timp potrivit pentru irigare  Întru monitorizarea situaţiei reale în sistemul de irigare şi redresare, de către Direcţia agricultură şi cadastru, şef S. Guvir, a fost organizat şi petrecut o şedinţă de lucru, care a avut loc pe data de 16.02.2017 în s. Ustia, cu prestatorii de apă pentru irigare şi agenţii economici din aria de acoperire a suprafeţelor de irigare. S-a discutat şi despre intenţia trecerii Staţiunii de irigare Holercani de la balanţa „Apele Moldova” la autogestiune prin fondarea Asociaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, asemănătoare AUAI Coşniţa, care va duce la scăderea preţului pentru apa de irigare.    Vicepreşedintele raionului, dl. V. Sandul, a subliniat necesitatea majorării suprafeţelor de irigare, prin majorarea utilajului de irigare, care la prezent este insuficient încă. Deoarece s-a constatat, că staţiunea este pregătită către procesul de lucru, însă persistă probleme cu obţinerea autorizaţiei de folosire a apei pentru irigare. Inspecţia Ecologie din teritoriu (dl. V. Chirilov) a informat audienţa la  respectarea cerinţelor normative întru evitarea restricţiilor.  În cadrul şedinţei de lucru  cu  prestatorii de apă pentru irigare au fost discutate pe larg  toate cerinţele tehnico- normative şi condiţiile de aprovizionare cu apă pentru irigare în sezonul agricol 2017, a volumelor de apă, în vederea majorării suprafeţelor de irigare.
 
                                                  Petru Porubin,  
                                                      specialist principal Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

MONITORIZAREA PREGĂTIRII STAŢIUNILOR DE POMPARE A APEI PENTRU IRIGARE ÎN ANUL 2017 - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta