Harta site-ului
Ajutor
Monitorizarea ajutorului social şi a ajutorului pentru perioada rece a anului
Monitorizarea ajutorului social şi a ajutorului pentru perioada rece a anului

Ajutorul social şi ajutorul pentru perioada rece a anului a înregistrat în luna februarie rezultate remarcabile. De ajutor social au beneficiat 367 familii în sumă de 297732 lei şi de ajutor pentru perioada rece a anului beneficiază  un număr record de familii - 558 suma totală constituind 111600 lei.  Ajutorul pentru perioada rece a anului constituie 200 lei lunar pentru familie care au intrat în sistemul de ajutor social, această indemnizaţie se acordă pe o perioadă de cinci luni, din noiembrie pînă în luna martie.

Amintim că din luna ianuarie 2013 a fost majorat cuantumul pentru perioada rece a anului de la 896  la 1024 lei pentru fiecare membru, deci venitul lunar nu trebuie să depăşească suma de 1024 lei , însă totodată se iau în consideraţie bunurile pe care le  posedă familia, mărimea terenului agricol (teren pe lîngă casă, teren agricol deţinut înclusiv cota şi terenul luat în arendă), de asemenea se duce o evidenţă a remitenţelor de peste hotare. În majoritatea cazurilor cînd un membru este plecat peste hotare şi familia respectivă solicită ajutor social dar refuză să declare careva transferuri atunci programul de administrare a ajutorului social emite o decizie negativă şi familia dată nu mai poate beneficia de ajutor social. O altă condiţie pentru beneficiarii de ajutor social cu statut de şomer dar care au fost scoşi de la evidenţă de la Agenţia Teritorială pentru Ocuparea Forţei de Muncă din motiv că au refuzat un loc de muncă este că timp de trei luni aceştia nu au dreptul de a depune o cerere repetată pentru acordarea ajutorului social.

O problemă imensă reprezintă familiile dependente de această prestaţie. În raionul Dubăsari sunt în jurul a 80 de familii care beneficiază de ajutor social o perioadă mai mare de doi ani, majoritatea dintre acestea au intrat în această zonă de comfort şi nu doresc să întreprindă nimic pentru a ieşi din situaţia de dificultate. În cadrul acestor familii există cel puţin o persoană cu statut de şomer, însă majoritatea sunt familii cu copii minori.

 

Zinaida STASEV- specialist principal în administrarea ajutorului social

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Monitorizarea ajutorului social şi a ajutorului pentru perioada rece a anului - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta