Harta site-ului
Ajutor
Modernizarea serviciilor publice locale în raionul Dubăsari
Modernizarea serviciilor publice locale în raionul Dubăsari

La data de 15 februarie curent, în or. Chișinău, în incinta Clădirii Guvernului, a avut loc semnarea Memorandumurilor de Înțelegere pentru implementarea a 18 proiecte de servicii publice de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de eficiență energetică în clădirile publice în mai multe localități din Republica Moldova. Două dintre aceste proiecte, vor fi realizate în raionul Dubăsari și anume, proiectul “Construcția sistemului de canalizare și a stației de tratare a apelor reziduale în satul Ustia” și ”Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic Holercani” din satul Holercani.
La evenimentul de lansare a proiectului şi de semnare a Memorandumului au participat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM); Ambasada Germaniei în Republica Moldova; Delegația Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova; Președinții Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare (CRD); Directorii Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR); Autoritățile Publice Locale; Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare; Ambasada Suediei în Republica Moldova; Ambasada României în Republica Moldova, precum și reprezentanții proiectului MSPL.
Astfel, Preşedintele raionului Dubăsari, dl Grigore Policinschi, însoţit de colegii din cadrul Direcţiei construcţii, gospodărie comunală şi dezvoltarea teritoriului din cadrul Consiliului raional Dubăsari, împreună cu Primarul satului Ustia, dna Urîtu Aurica şi directorul Liceului Teoretic din satul Holercani, dna Rotari Tamara, au participat alături de alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, dar şi a instituţiilor care sunt beneficiarii acestui proiect, la această întrunire oficială.
Cuvânt de deschidere a acestui eveniment a fost oferit domnului Liviu Volconovici, Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova (MADR), care a  menționat că această zi, este o zi importantă atât pentru Guvernul Republicii Moldova, cât și pentru populaţia ţării, care urmează să beneficieze de servicii publice de calitate.
Peter Michalko, ambasadorul delegaţiei UE în Moldova, a remarcat că este un proiect care are scopul să amelioreze calitatea vieții cetățenilor. Peste 200 mii de locuitori, din aproximativ 22 localități din Republica Moldova, vor beneficia de infrastructură îmbunătățită în domeniul aprovizionării cu apă și energie, ca urmare a 18 inițiative care vor fi sprijinite de Uniunea Europeană până în anul 2020. 
Uniunea Europeană are toată încrederea că partenerii de dezvoltare din cadrul Agenţiei de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), vor oferi asistenţă tehnică necesară şi respective, instituţiile din RM vor acompania şi vor facilita toate etapele care vor duce acest exerciţiu la un rezultat de succes, iar toate achizițiile din cadrul proiectului vor fi realizate conform practicilor europene și vor fi strict monitorizate.
Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, dna Julia Monar, a menționat că respectiva cooperare este un semnal de încredere față de organele implementatoare. Șefa misiunii diplomatice și-a exprimat speranța că, toate acțiunile în cadrul proiectului vor avea loc transparent și onest, așa încât beneficiarii finali, cetățenii, să simtă cu adevărat o îmbunătățire a calității vieții. Ea a îndemnat autoritățile locale să-și elaboreze strategii de colaborare și să fie gata pentru dezvoltare.
Ambasadoarea Suediei în Moldova, dna Signe Burgstaller şi-a exprimat recunoştinţa că Suedia are ocazia de a fi un partener de dezvoltare alături de Elveţia, Germania şi România în organizarea implementării proiectelor de modernizare a serviciilor publice în colaborare cu Ministerul agriculturii şi alte autorităţi guvernamentale din Republica Moldova.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a spus că România a sprijinit constant proiectele de dezvoltare regională, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional și este dispusă să ofere în continuare experiență în sectorul dat.
Menţionăm că, această acțiune „Construcția infrastructurii de Aprovizionare cu Apă și Canalizare, precum și de Eficiență Energetică în clădirile publice” este finanțată de către Uniunea Europeană în cadrul proiectului  „Modernizarea serviciilor publice locale din Republica Moldova” (MSPL), care este implementat de Agenţia de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu MADR și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică  și Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).
Bugetul total al Proiectului finanțat de Uniunea Europeană este de circa 43 milioane Euro. Proiectul urmează a fi realizat în două etape. La prima etapă, se vor aloca 3,5 milioane euro pentru elaborarea documentației tehnice și a caietelor de sarcini pentru cele 18 inițiative. Cea de-a doua etapă, implementarea propriu-zisă, va începe în 2019.
Amintim că, în raionul Dubăsari vor fi implimentate două proiecte şi anume, în satul Ustia va fi construită  reţeaua de canalizare, staţia de pompare a apelor reziduale, o staţie de tratare a apelor reziduale - ce va oferi locuitorilor localităţii date accesul la serviciile în domeniul aprovizionării cu apă şi canalizare, iar în satul Holercani, cetăţenii vor avea acces la servicii educaţionale îmbunătăţite prin renovarea clădirii Liceului Teoretic şi sporirea eficienţei energetice, prin reducerea consumului normat de energie.
Preşedintele raionului, dl Grigore Policinschi, a felicitat beneficiarii proiectelor date şi a  mulțumit partenerilor de dezvoltare, pentru suportul adus satelor din raion şi din țară în procesul de reabilitare a infrastructurii, pentru măsurile de promovare a încrederii între localitățile, autoritățile şi locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, pentru încrederea şi suportul logistic în procesul de identificare a proiectelor recent lansate.
 

Tatiana GHERB,
Administrator principal baza de date

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Modernizarea serviciilor publice locale în raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta