Harta site-ului
Ajutor
Ministrul mediului, Gheorghe Şalaru, în vizită la Consiliul raional Dubăsari
Ministrul mediului, Gheorghe Şalaru, în vizită la Consiliul raional Dubăsari

Protecţia mediului devine o problemă tot mai importantă pentru Republica Moldova, deoarece după cum a accentuat dl Gheorghe Şalaru, ministrul mediului ,,Viitorul este mult mai periculos, iar tot ce facem, facem pentru copiii noştri, care reprezintă sensul vieţii. Nu există om care nu ar fi vrut să muncească, să agonisească, pentru copii” în cadrul vizitei de lucru în raionul Dubăsari, conform programului de audienţă a cetăţenilor de către membrii Guvernului. Pe data de 21 mai curent, ministrul Mediului s-a întîlnit cu conducerea raionului Dubăsari, primarii localităţilor, conducători de servicii descentralizate şi desconcentrate, cetăţeni. 
Dl Şalaru a vorbit despre problemele cu care se confruntă întreaga ţară din punct de vedere ecologic. O problemă importantă a existenţei omului este lipsa apelor potabile, deoarece astăzi nu mai curg ape bune de băut, dar sunt ape murdare pline cu nitraţi, azoţi, microorganisme care duc la consumarea oxigenului din ape  ducînd astfel la pieirea peştelui. La momentul actual, în Republica Moldova mai mult de 50 din sate nu au acces durabil la apă potabilă. ,,Cu ajutorul Uniunii Europene se actualizează strategia de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare (85% sînt în acele două fîntîni orizontale Nistru şi Prut şi 15% din apele subterane).
Dl Şalaru a vorbit despre proiectele care se implementează sau care urmează să fie implementate, ce vor duce la soluţionarea acestei probleme. Un proiect prevede construcţia apeductelor regionale. Un alt proiect de 30 mln euro care deja se implementează în 6 oraşe (de la sud Leova, Ceadîrlunga, de la centru Orhei, Hînceşti şi de la nord Soroca şi Floreşti) şi 30 de sate aşezate în jurul acestora.
O altă problemă care nu poate fi trecută cu vederea este cea a deşeurilor. ,,Unde n-ai merge în ţara aceasta, din care parte a satului n-ai intra te duce la o gunoişte”. Politica care era  pînă nu demult era ca fiecare sat să aibă o gunoişte, la moment însă se lucrează asupra faptului ca să fie create 3-4 gunoişti pentru întreaga republică.
Un alt proiect în valoare de 8 mln lei preconizat pentru scoaterea a 200 tone de pesticide lichide care duc la scăderea speranţei de viaţă a fost aprobat din Fondul Ecologic.
De asemenea, dl Gh. Şalaru a primit şi întrebări din partea celor prezenţi: Primarul s. Oxentea, Rusu Sergiu, a venit cu o propunere ce prevede simplificarea procedurii ce reflectă scrisorile de însoţire, formalităţi referitoare la proiecte ce duc la stoparea realizării acestora. La care ministrul a spus că acesta este procedura şi nu poate fi modificată. Primarul s. Pîrîta, dl Iurie Soltan a ţinut să-i mulţumească dlui ministru pentru ajutorul acordat, datorită căruia au fost date în exploatare 10 km de apeduct. Şi tot dumnealui a venit cu solicitarea susţinerii financiare pentru efectuarea unor lucrări de reparaţie a staţiei de epurare, problemă care stopează darea în exploatare a grădiniţei de copii. De asemenea, o altă prolemă ce afectează Pîrîta dar şi alte localităţi din RM este cea a digurilor. 
Serviciul Sanitar Veterinar a solicitat Ministerului Mediului finanţarea proiectului pentru construcţia gropilor de carii. Dl Şalaru a propus că ar fi bine dacă s-ar uni 2-3 raioane pentru a crea o asemenea groapă.
Dl preşedinte al r-lui Dubăsari, Grigore Policinschi, a mulţumit ministrului pentru vizita efectuată şi posibilitatea de a fi alături de colegii din r-ul Dubăsari. totodată, dumnealui a subliniat că ,,foarte des la noi un cadru normativ se contrazice cu altul. Ar fi foarte binevenit pentru viitor, totuşi, să fie gîndite unele lucruri care undeva se suprapun unul cu altul”. De altfel, atunci cînd se vorbeşte despre acel impact ecologic, cum ar fi digurile de la Coşniţa, Pîrîta şi alte localităţi, ar fi bine ca proiectarea şi realizarea desenelor tehnice obligatorii să fie finanţată centralizat, prin intermediul fondurilor . 
Dl Policinschi în final a accentuat ca va face tot posibilul ca să avem un mediu curat şi sănătos.
Marina Lupaşco, corespondent

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Ministrul mediului, Gheorghe Şalaru, în vizită la Consiliul raional Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta