Harta site-ului
Ajutor
Miliţia transnistreană marchează „hotarul” la Pohrebea
Miliţia transnistreană marchează „hotarul” la Pohrebea

Protestul împotriva instalării a celor două posturi vamale, de către autorităţile transnistrene continuă.

În seara de duminică, 24 octombrie, ora 01.30, autorităţile separatiste de la Tiraspol au instalat un post vamal în apropiere de localitatea Pohrebea, raionul Dubăsari şi un alt post la Hidrocentrala de la Dubăsari. Revoltaţi, locuitorii din zonă au ieşit la protest. Oamenii satului Pohrebea se plîng că sunt intimidaţi de structurile de forţă anticonstituţionale din stînga Nistrului. Aceştea sunt indignaţi de faptul că drumul pe care a fost instalat postul vamal a fost reparat din banii primăriei şi din banii localnicilor.

Pe data de 25 octombrie a fost convocată şedinţa de urgenţă a Comisiei Unificate de Control (CUC). Aceasta s-a petrecut la Unitatea militară a contengentului militar "Forţele de Menţinerea Păcii a Federaţiei Ruse”, or. Dubăsari. În dezbatere au fost implicate trei părţi. Partea Organelor Constituţionale ale R. Moldova a fost susţinutăde către Ion Solonenco, co-preşedinte CUC; partea transnistreană – Oleg Beleacov, co-preşedinte CUC şi partea Federaţiei Ruse a fost susţinută de către Serghei Gorlov, co-preşedinte CUC. Întrunirea a durat opt ore, timp în care nu s-a concretizat nimic şi nu s-a ajuns la un compromis. Au fost expuse un şir de propuneri, la care s-au adus diverse argumente, însă problema a rămas nerezolvată. S-a constatat că fiecare parte priveşte problema din punctul său de vedere, apărîndu-şi interesele şi, respectiv, s-a decis ca şedinţa să fie prelungită pentru a doua zi, cu începutul de la ora 11.00.
Partea transnistreană şi-a motivat decizia prin faptul că, în ultima perioadă, anume pe acest segment de drum au fost transportate, în partea stîngă a Nistrului, atît mărfuri de contrabandă şi droguri, cît şi oameni pentru trafic. " Partea moldovenească a început reconstrucţia drumului, ne comunicînd acest fapt părţii transnistrene, deşi acesta serveşte un element al forţelor militare. Pe lîngă acest fapt s-a constatat că pe drumul respectiv, zilnic se deplasează servicii de transport cu mărfuri şi oameni ilegal. În acest context, noi am reţinut cetăţeni care transportau droguri şi mărfuri de contrabandă. După un mic control, s-a constatat că pe acest drum se pot deplasa infractori, transportatori de droguri şi desigur persoane care pot comite infracţiuni”, a declarat în comunicatul de presă oferit mass mediei transnistrene după finisarea şedinţei, Oleg Beleacov, co-preşedinte CUC, partea transnistreană. Cum nu este de mirare, tot ei spun că din partea moldovenească vine provocarea şi rezultatele sunt problemele noastre. După expunerile părţii transnistrene, îmbunătăţirea condiţiilor de trai a oamenilor trebuie făcută prin consemtămîntul autorităţilor representative de ambele părţi. Acest fapt încalcă în direct drepturile oamenilor, ceea ce nu este permis unui stat independent şi mai ales democratic.
Autorităţile transnistrene nu au de gînd să scoată aceste posturi, aceştea chiar şi-au asigurat condiţii de activitate. Şi-au adus un vagon, au montat bariere şi limitatoare de viteză şi s-au conectat la curent electric. Maşinile care traversează zona sunt verificate.
Irina Glod, redactor

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Miliţia transnistreană marchează „hotarul” la Pohrebea - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta