Harta site-ului
Ajutor
Master-class "Tehnici si metode de confecţionare a mărţişoarelor" la Biblioteca Publică Raională
Master-class "Tehnici si metode de confecţionare a mărţişoarelor" la Biblioteca Publică Raională

 

     La data de 2 martie conform planului de activitate, în incinta Bibliotecii Publice Raionale a avut loc un Master-class "Tehnici şi metode de confecţionare a mărţişoarelor" pentru a promova formele populare legate de acest obicei, cunoscute pe întreg teritoriul ţării de purtătorii care au păstrat obiceiul din strămoși. În cadrul acestui master-class au participat elevii din clasele a I - V-a, unde au confecţionat mai multe tipuri de mărţişoare. Copiii creativ şi entuziasmaţi au utilizând diverse tehnici şi metode, precum şi diverse materiale tradiţionale aţă, lână, hârtie şi carton colorat precum şi mai puţin tradiţionale mărgeluşe, nasturi, şerveţele de masă, pânză, flori şi frunze uscate. Materialele necesare pentru confecționarea mărțișoarelor au fost procurate din banii alocaţi de către Consiliul Raional Dubăsari cu aprobarea Preşedintelui Raionului.

     În final copii au confecţionat mai multe modele de mărţişoare precum şi mărţişoare pentru decorul bibliotecii, fiecare deosebindu-se prin felul său unic. Toate mărţişoarele confecţionate sunt expuse în bibliotecă, pentru a promova tradiţiile culturale şi obiceiurile populare ale neamului nostru.

     Sărbătoarea Mărţişorului reprezintă un farmec aparte şi nu există o ocazie mai bună pentru mămici şi copii de a-şi pune imaginaţia la încercare şi a crea mărţişoare pentru cei dragi. Dintre toate sărbătorile de primăvară, cea a Mărţişorului are un farmec aparte. Ajunul zilei de 1 martie e un prilej perfect pentru a ne aventura în confecţionarea mărţişoarelor pentru prieteni şi colegi. Ca sa respectam tradiţia, mărţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, in prima zi a lunii martie, si se poarta pana înfloresc primii pomi. Atunci, mărţişorul nu se arunca, ci se leagă de un trandafir sau de un pom, ca sa ne aducăroadă şi noroc.

Victoria MOȘNEAGA,

șef Biblioteca Publică Raională Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Master-class "Tehnici si metode de confecţionare a mărţişoarelor" la Biblioteca Publică Raională - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta