Harta site-ului
Ajutor
Master class de ţambal la şcoala de arte Doroţcaia
Master class de ţambal la şcoala de arte Doroţcaia

Măiestria de a mînui ţambalul i-a adus pe cîţiva studenţi ai colegiului de muzică Ştefan Neaga şi Academia de muzică, teatru şi arte plastice la Doroţcaia, unde pe data de 28 martie, în incinta şcolii de arte a carei director este dl Ion Berzan, au demonstrat un adevărat master class de ţambal.
Ţambalul este un instrument muzical tradiţional cu coardele lovite. Fiind unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale  este  răspândit mai ales în Moldova, Ucraina, Belorusia precum şi în unele ţări învecinate unde este folosit ca instrument solistic şi de acompaniment în orchestrele de muzică populară.
Ţambalul vine din Orientul Mijlociu, noi preluându-l de la unguri, prin anii '50. Între timp, acesta a devenit faimos şi în Occident. Ţambalul pe care îl cunoaştem noi este preluat de la unguri, iar Joseph Shumba e cel care l-a adus la performanţele de astăzi, făcându-l un instrument mai concertistic, „invitat” chiar şi în orchestrele simfonice”.
Cu multă pasiune, despre istoricul şi posibilitaţile ţambalului a făcut o introducere dl Ghenadie Platon, profesor universitar de grad superior la colegiul de muzică Ştefan Neaga.
În conlucrare cu Direcţia cultură şi turism din cadrul consiliului raional Dubăsari şi şcoala de arte Doroţcaia care pregăteşte specialişti adevăraţi în ţambal, la iniţiativa colegiului de muzică Ştefan Neaga a fost organizat acest concert, fiind pentru spectatori un adevărat seminar muzical, prin care studenţii au demonstrat harul şi talentul cu care sînt înzestraţi. În calitate de spectatori au fost vicepreşedintele raionului Dubăsari, dna Maria Jimbei, şefa Direcţiei cultură şi turism, dna Valentina Semionov, primarul s. Doroţcaia, dl Andrei Leaşco, directori ai şcolilor de arte din raion, dar şi elevii acestora. Aplaudînd  în picioare, cei prezenţi la eveniment s-au bucurat de măiestria şi armonia cu care băieţii au interpretat piese celebre ale muzicii clasice preclasice, populară şi contemporană. 
În final, din partea consiliului raional, studenţii în frunte cu profesorul lor au primit cîte un certificat de participare, dar şi cuvinte de mulţumire şi laudă de la dna Maria Jimbei pentru interpretarea impresionantă care a trezit emoţii şi interes pentru fiecare.

 

Natalia Pocinoc, corector

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Master class de ţambal la şcoala de arte Doroţcaia - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta