Harta site-ului
Ajutor
Master-class "Confecţionarea decoraţiunilor de Paşti" la Biblioteca Publică Raională
Master-class "Confecţionarea decoraţiunilor de Paşti" la Biblioteca Publică Raională

      La data de 6 martie curent în cadrul Bibliotecii Publice Raionale sa desfăşurat un Master-class "Confecţionarea decoraţiunilor de Paşti". Pastele este cea mai importantă sărbătoare creştina a anului. De Paşti se sărbătoreşte învierea lui Iisus, fiul lui Dumnezeu. Scopul acestei activităţi a fost familiarizarea copiilor cu obiceiurile şi datinile aceste sărbători frumoase. Sărbătoarea Paştelui poate fi asociată şi cu primăvara. Retrezirea naturii la viaţă simbolizează tocmai noua viaţă pe care creştinii au câștigat-o prin crucificarea şi învierea lui Iisus.

      Copiii energici şi creativi şi-au pus imaginaţia şi dorinţa la încercare şi au învăţat şi realizat lucruri noi şi interesante. În cadrul acestui master-class au participat 19 de elevii din clasele a I - VI-a, unde au confecţionat mai multe modele de decor. Principalele elemente de decor realizate au fost „Iepuraşii de Paşti” şi încondeierea de ouă.

     Iepuraşul de Paşti nu este o invenţie moderna. Îşi are originea în antichitate, este unul dintre cele mai vechi simboluri ale primăverii. In mitologia indo-europeana iepurele de câmp este considerat sacru. In Germania, zeiţa Ostra, zeiţa primăverii care era celebrată primăvara, era întotdeauna însoţită de un iepure de câmp. Ea era venerata după acest simbol. In Germania, copiii spuneau ca iepuraşul de Paşti le aduce oua în timpul Paştelui daca ei sunt cuminţi. Iepuraşul simbolizează fertilitatea şi primăvara.

      Ouale simbolizeaza mormântul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la învierea sa din morţi. De aceea, când se ciocnesc ouale prin ciocnire, dar şi când se salută creştinii işi spun: "Hristos aînviat! Adevarat a inviat!" Culoarea roşie a oualelor simbolizează sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii. Exista credinţă că cei care ciocnesc se întiâlnesc pe lumea cealalta. Ouale simbolizeaza şi reântinerirea, primavara. În tradiţia populară de la noi, ouale de Paşti sunt purtatoare de puteri miraculoase: vindecă boli, protejează animalele din gospodarie, te apară de rele. 

      Materialele necesare pentru confecționarea decoraţiunilor de Sfintele Sărbători de Paşti au fost procurate din banii alocaţi de către Consiliul Raional Dubăsari cu confirmarea Preşedintelui Raionului.

      În final copii foarte entuziasmaţi au confecţionat mai multe modele de decor pentru localul bibliotecii. Toate decorurile confecţionate sunt expuse în bibliotecă, pentru a vesti buna venirea a Sfintelor Sărbători de Paşti.

Victoria Moşneaga,

şef Biblioteca Publică Raională Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Master-class "Confecţionarea decoraţiunilor de Paşti" la Biblioteca Publică Raională - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta