Harta site-ului
Ajutor
MĂRŢIŞORUL - UN SIMBOL AL PRIMĂVERII
MĂRŢIŞORUL - UN SIMBOL AL PRIMĂVERII

Tradiţia Mărţişorului, care este una veche de aproximativ 8.000 de ani, este legată de prima zi de primăvară, de credinţele şi practicile agrare ale dacilor, care confecţionau, peste iarnă, şiraguri de pietricele albe şi roşii, purtate la gât începând cu 1 martie. Aceste mărţişoare simbolizau împletirea armonioasă dintre principiul feminin (roşu = foc, sânge, soare) şi principiul masculin (alb = limpezimea apei, înţelepciune), însemnând un talisman, o amuletă care era aducătoare de noroc celui ce o purta. 
În prezent, mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belşug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. 
Cu această ocazie cu un mesaj de felicitare vin şi copiii din instituţiile preşcolare şi preuniversitare din raion, organizând tradiţionala expoziţie a mărţişoarelor în holul Consiliului raional Dubăsari. Expoziţia prezintă o colecţie variată de mărţişoare executate după tehnici vechi, cum ar fi jocuri de fire şi şnururi din aţă şi lână, cât şi tehnici moderne, ca origami, quilling şi arta mărgelitului, practicate pe larg în întreaga lume. Iniţiativa vine totodată să promoveze valorile şi obiceiurile străvechi de purtare a mărţişorului. 
Direcţia învăţământ general Dubăsari aduce mulţumiri tuturor participanților pentru că păstrează această tradiţie veche. Cele mai frumoase și originale exponate de la această superbă expoziţie vor fi premiate.

Direcția Învățământ General 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

MĂRŢIŞORUL - UN SIMBOL AL PRIMĂVERII - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta