Harta site-ului
Ajutor
Managerul energetic din cadrul raionului Dubăsari în vizită de studiu în Letonia
Managerul energetic din cadrul raionului Dubăsari în vizită de studiu în Letonia

Ca un pas spre construirea şi deprinderea noilor capacităţi în domeniul eficienţei energetice, dl Vasile Lozanu, manager energetic, Direcţia construcţii, gospodărie comunală şi dezvoltarea teritoriului, în perioada 21-26 octombrie 2018, în strânsă colaborare cu Ministerul  Protecţiei Mediului şi Dezvoltării  Regionale al Republicii Letonia, s-a deplasat într-o vizită de studiu organizată în Letonia.
Scopul acestei călătorii a constat în planificarea şi implementarea unor măsuri ce vor duce la îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor publice din Republica Moldova.
Perioada de studiu a implicat un dialog, precum şi un schimb de experienţă între reprezentanţii  autorităţilor municipale din Moldova şi Letonia privind planificarea măsurilor de Eficienţă Energetică, care în viitor vor facilita cooperarea dintre instituţiile şi organizaţiile vizate.
Totodată, participanţilor li s-a oferit posibilitatea de a se familiariza cu cele mai bune practici pentru a asigura  eficienţa energetică a clădirilor publice din Republica Moldova.
În cadrul  vizitei, managerul energetic, reprezentantul  Direcţiei construcţii, gospodărie comunală şi dezvoltarea teritoriului  din cadrul Consiliului raional Dubăsari,  în drum spre oraşul Liepāja, a vizitat Gimnaziul din raionul Grobinsc şi câteva grădiniţe de copii, unde au fost planificate şi implementate măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice a acestor clădiri publice. În continuare, a fost vizitată SIA "Liepāja enerģija", o companie modernă și promițătoare de furnizare a energiei termice care se ocupă cu producția, transportul, distribuția și vânzarea energiei termice, precum și cu generarea de energie electrică. Combustibilului  utilizat este bazat pe biomasă, constituit din bucăţele de lemn ,,древесная щепа”, lungimea traseului de încălzire fiind de 102 kilometri, numărul de clienţi ajungând la cifra de 991 de obiecte, care în ansamblu deservesc tot oraşul  Liepāja.
Printre experienţele din cadrul acestei vizite a fost şi prezentarea monitoringului de folosire a energiei.
Pe lângă clădirile publice vizitate din orașul  Liepāja holdingul ,,UPB’’, la întoarcere în or. Riga, Letonia, a avut o întâlnire, la o masă rotundă, cu ambasadorul  Republicii Moldova în Letonia, Excelenţa sa, dl Evghenie Pevenco, unde s-a discutat despre implementarea şi măsurile de îmbunătăţire a eficienţei energetice  a clădirilor publice din Republica Moldova.
Vizita de studii a fost organizată și sprijinită prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Vasile LOZANU,
manager energetic

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Managerul energetic din cadrul raionului Dubăsari în vizită de studiu în Letonia - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta