Harta site-ului
Ajutor
Locuitorii platoului Coşniţa astăzi comemorează 21 ani de la declanşarea conflictului armat de pe Nistru
Locuitorii platoului Coşniţa astăzi comemorează 21 ani de la declanşarea conflictului armat de pe Nistru

În dimineaţa zilei de 14 martie, conducerea raionului, autorităţile publice locale, militari, combatanţi, rude ale cetăţenilor căzuţi în conflictul de pe Nistru, locuitori şi tineri au depus astăzi flori la mormintele, plăcile comemorative şi monumentele eroilor căzuţi pentru Integritatea Republicii Moldova în războiul din anul 1992, din satele Coşniţa, Doroţcaia, Pohrebea şi Pîrîta întru comemorarea celor 21 ani de la declanşarea conflictului armat de pe Nistru.

Măsurile de comemorare au continuat cu Marşul Păcii ce a pornit de la locul unde a fost împuşcat Nicolae Sotnicenco pînă în centrul satului Coşniţa, unde a fost organizat mitingul şi depunerea de flori şi coroane la Monumentul eroilor căzuţi pentru Integritatea Republicii Moldova în războiul din anul 1992.

La acţiunea de comemorare au participat preşedintele raionului Dubăsari dl Grigore POLICINSCHI, ministrul Afacerilor Interne dl Dorin RECEAN, ministrul Apărării dl Vitalie MARINUŢĂ, deputatul în Parlament dl Alexandru CIMBRICIUC, şi alţi oaspeţi, colaboratorii Consiliului raional Dubăsari, primari a localităţilor, veterani şi locuitori din mai multe raioane a Republicii Moldova.

În semn de recunoştinţă şi de solidaritate pentru familiile victimelor războiului de pe Nistru, dar şi pentru participanţii la acest tragic război, preşedintele raionului Dubăsari dl Gr. POLICINSCHI a menţionat că autorităţile publice locale încearcă să opună rezistenţă greutăţilor condiţiilor de astăzi prin susţinerea socială a oamenilor, prin păstrarea spiritului patriotic necătînd la multiplele încercări a autorităţilor transnistrene de a atrage locuitorii din raionul Dubăsari sub administrarea lor. „Noi încercăm să fim o parte componentă a Republicii Moldova, a ţării noastre, că nu în zadar şi-au pus viaţa pe altarul integrităţii şi suveranităţii ţării noastre, sute de oameni nevinovaţi, că nu în zadar au căzut copii în acel tragic război. Ei nu au dorit niciodată război. Noi suntem un popor paşnic. Noi nu vrem ca şi în continuare să fie împărţită ţara noastră. Susţinem acele măsuri de reintegrare, dorim măsuri de încredere pentru ambele maluluri ale r. Nistru. Noi ne dorim să fie Prietenie între oameni, indiferent de naţionalitate.”

Preşedintele raionului a dorit sănătate şi un an mai bun tuturor participanţilor la război, părinţilor, colaboratorilor organelor de drept, colaboratorilor afacerilor interne, armatei naţionale, veteranilor şi tinerei generaţii, inclusiv promovarea idealurilor statalităţii şi independenţei Republicii Moldova.

Cu omagii pentru acei care şi-au pierdut viaţa apărîndu-şi satul, neamul şi pămîntul au venit oaspeţii de onoare, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război, platoul Coşniţa – Mihai Rotari şi elevii liceului teoretic „Ion Creangă” din satul Coşniţa, care au recitat poezii dedicate acelor zile crîncene.
În final, participanţii la miting au depus flori şi coroane la Monumentul eroilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru. După desfăşurarea mitingului-recviem, combatanţii (în număr de 500 persoane) au comemorat camarazii la masa de pomenire, organizată în cadrul Centrului de odihnă Prietenia.

Luptele de la Coşniţa, unele dintre cele mai violente ale războiului, au izbucnit în noaptea de 13 spre 14 marti 1992, atunci cînd a fost omorît primul erou al localităţii Coşniţa Nicolae Sotnicenco.

La conflictul armat din 1992 au participat circa 29 mii de persoane, din care 386 au decedat, iar alte 284 au fost schilodite.Serviciul relaţii cu publicul


Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Locuitorii platoului Coşniţa astăzi comemorează 21 ani de la declanşarea conflictului armat de pe Nistru - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta