Harta site-ului
Ajutor
”Liceul meu la 20 de ani”
”Liceul meu la 20 de ani”

La 1 februarie 2017, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” Dubăsari a celebrat 20 de ani de la înființare, jubileu mic, dar foarte important pentru elevi, profesori, părinți, conducerea liceului.
În aceeași zi  în 1997 cu efort eroic a avut loc inaugurarea solemnă a școlii medii moldovenești Dubăsari cu instruirea elevilor în baza grafiei latine, conform programelor și manualelor Republicii Moldova. Peste 120 de elevi împreună cu pedagogi și părinți ai fostei școli Nr. 3 moldovenești din oraș au venit în localul oferit de minister, o clădire parțial deteriorată în urma conflictului militar din 1992.  Condițiile erau anevoioase, elevii veneau cu scaunele de acasă, căci lipsea mobila școlară, nu erau table, manuale.
Susținuți de către conducerea Republicii Moldova, s-a reparat I bloc, s-a restabilit sistema de încălzire, școlile din raion ne-au oferit mobilier. Generoșii sponsori (Fundația SOROS-Moldova, Guvernul României) au oferit literatura necesară. În anul 1998 au fost deschise clasele liceale: două cu profil umanist și două cu profil real. Iar la 1 septembrie 2003 școala a fost reorganizată în Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” Dubăsari.
Acuma în această instituție învață circa 400 de elevi. Absolvenții liceului s-au răzlețit în diverse domenii, localități diferite în țară și chiar peste hotarele ei. Căci
... oamenii în viață se nasc s-ajungă mari,
să fie pentru țară zidarii cei mai tari; [...]
ne-nvață Eminescu cu-a lui povață bună
s-ajungem pân`la soare, s-ajungem pân`la lună! (Imnul liceului)
 Liceul sistematic demonstrează succese multiple,  la olimpiada școlară, în sport, concursuri tematice,  artistism, măiestrie scenică, astfel îndreptățind așteptările fondatorilor. Și la acest jubileu a fost desfășurat la liceu seminarul raional teoretico-practic cu directorii de instituții preuniversitare, la care au fost prezentate un șir de lecții publice la diverse obiecte de studiu. Apoi s-a realizat lucrul în atelier: ”Evaluarea – rolul și importanța în activitatea didactică”.
Ulterior s-a desfășurat activitatea extracurriculară ”Liceul meu la 20 de ani”, la care directorul Ion Popușoi a întâmpinat cordial oaspeții: Ceapă Valentina, consultant superior la Ministerul Educației R. Moldova, Braducean Larisa, șeful Direcției Învățământ General Dubăsari, conducătorii celor 7 instituții preuniversitare din Transnistria cu predare în limba română, directorii școlilor din raion, veteranii liceului, corpul didactic și tehnic, părinții elevilor.
 La festivitate au fost rostite cuvinte călduroase cu privire la activitatea liceului de către reprezentanții ministerului și ai Consiliului raional, cu urări de mulți ani înainte și menționând dificultățile permanente s-au adresat directorii celor 7 școli transnistrene. Concertul ulterior, pregătit cu multă iscusință de către directorul-adjunct pentru educație Ivanov Angela,  a demonstrat tuturor oaspeților talentele discipolilor și al pedagogilor liceului.
”Abilitatea este ceea ce poți să faci,
Motivația determină de faci,
Compentența evaluează cât de bine faci” . (Lou Holtz)
 
Oxana GLOD, prof. de limba și literatura română

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

”Liceul meu la 20 de ani” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta