Harta site-ului
Ajutor
La Vasilievca fântânile se curăţă la "Iarbă Verde"
La Vasilievca fântânile se curăţă la "Iarbă Verde"

Pe data de 27 iunie, cînd se serbează Rusaliile, sau cum se mai spune la noi, la Vasilievca  „Iarbă  Verde”, se curăţă fântânile. La fel a fost şi anul acesta. Oamenii de bună credinţă s-au adunat şi au curăţat, şi au făcut ordine la fântânile din localitate. Gospodinele s-au pus şi ele pe treburi, au copt pîine, colaci, hulubaşi – anume aşa se numeşte bucata de pîine care este dată de pomană în ziua de iarbă verde. Un hulubaş, un fir doi de usturoi verde, fructe bomboane şi neapărat o lumînare aprinsă de sufletul celor răposaţi. Anume aceasta este amintirea din copilărie, cînd scumpii noştri părinţi se adunau cu rudele la fântână şi pe iarba verde recent cosită, aşterneau scoarţa noastră naţional moldovenească, şi faţa de masă care o foloseau doar la cele mai mari sărbători, înşirau bucate alese şi-i pomeneau pe cei răposaţi.
În liniştea nopţii auzeai de pe careva stradă cum se fredonau cîntecele dragi inimilor noastre, şi aşa era totul bine şi voios, că fiecare uita de grijile şi problemele pe care le are.
Noi tînăra generaţie ne străduim să păstrăm datinile şi tradiţiile strămoşeşti şi le inspirăm acelaşi lucru şi copiilor noştri.
 
Ludmila BOLGARI,
Administrator s. Vasilievca

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

La Vasilievca fântânile se curăţă la "Iarbă Verde" - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta