Harta site-ului
Ajutor
La multi ani de Sfîntul Vasile !
La multi ani de Sfîntul Vasile !

La 14 ianuarie creştinii ortodocşi marchează sărbătoarea Sf. Vasile cel Mare. Conform tradiţiei, în ajun de Sf.Vasile cetele de urători, mascaţi în Capra sau Pluguşorul, pornesc pe la casele oamenilor cu uratul. De sărbătoare se pregătesc  mîncărurile din carne de porc, sarmalele sau vinul roşu, se coc prăjituri de casă şi învîrtită cu nuci, gem sau brînză. Gospodinele se pregătesc din timp să întîmpine urătorii cu tot ce au mai bun, dulciuri, mere şi nu în ultimul rînd, bani. Se spune că dacă stăpînul casei primeşte urători, anul care vine va fi unul cu spor, iar casa îi va fi păzită de cele rele.

În dimineaţa de 14 ianuarie, copii merg cu Semănatul sau Sorcova, aruncînd cu boabe de grîu, grăunţe de păpuşoi, ovăz şi binecuvînteză familia. Seminţele care cad în ogradă sau locuinţă simbolizează credinţa într-un an mai prosper şi o roadă bogată.  


Cu acest prilej, Preşedintele raionului dl Grigore POLICINSCHI aduce cele mai sincere urări tuturor celor care poartă numele Vasile, dorindu-le ca sărbătoarea de astăzi să fie semnalul unui nou început, noi bucurii, împliniri, sănătate, fericire, succese şi
Sfîntul Vasile, al carui nume îl purtaţi, să vă ocrotească în fiecare zi. La mulţi ani!

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

La multi ani de Sfîntul Vasile ! - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta