Harta site-ului
Ajutor
La 200 de ani, Biserica din s. Marcăuţi "Acoperământul Maicii Domnului", a fost resfinţită
La 200 de ani, Biserica din s. Marcăuţi "Acoperământul Maicii Domnului", a fost resfinţită

Vineri, 14 octombrie 2016, a fost o zi de sărbătoare specială pentru credincioşii din satul Marcăuţi Dubăsari, care au participat în număr mare la resfinţirea bisericii cu hramul “Acoperământul Maicii Domnului”. Puţin se cunoaşte din istoria acestui lăcaş -  până în 1816 în Marcăuţi a existat o biserică din lemn. În 1813 biserica din lemn, din cauza vechimii, a ajuns neutilizabilă, într-o stare rea şi necompletată cu obiectele de cult necesare. Timp de 3 ani a fost construită o nouă biserică din piatră, astfel la anul 1816 cu binecuvântarea Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni, Mitropolitul Chișinăului și al Hotinului, starețul mănăstirii Curchi, arhimandritul Chiril târnosește această nouă biserică din piatră în s.Marcăuți,  de pe malul bătrânului Nistru…
Slujba de resfinţire a sfântului locaş a fost oficiată de prot. Mitr. Teodor Pelin, Protopop de Dubăsari şi Criuleni, părintele paroh Valeriu Savciuc şi preoţii Emanuil Grigoriev şi Andrei Prodan.
La sfînta Liturghie a luat parte şi preşedintele raionului Dubăsari domnul Grigore POLICINSCHI împreună cu doamna Maria Perciuleac , Şefa Direcţie cultură şi turism din cadrul Consiliului raional, care au venit cu un cadou de preţ pentru acest lăcaş, urmând a felicita călduros parohul bisercii Valeriu Savciuc şi creştinii cu marea sărbătoare – Acoperămîntul Maicii Domnului. De remarcat faptul că sfînta liturghie a fost una deosebită, plină de evlavie şi mare credinţă. La sfîrşitul ceremoniei, a fost călduros felicitat şi domnul Mihail Bătrîncea, ex-primarul satului, cu ocazia aniversării de 65 de ani, care a luat parte la lucrările de reparaţie şi construcţie a sfîntului locaş.
Totodată a fost sfinţită şi deschisă mica bibliotecă de pe teritoriul bisericii, unde toţi doritorii sunt aşteptaţi cu mare drag de către preoteasa Raisa Savciuc. Toţi oaspeţii au fost invitaţi la o agapă frăţească unde au gustat din bucatele alese.
 
Tatiana GHERB,
Administrator principal baza de date

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

La 200 de ani, Biserica din s. Marcăuţi "Acoperământul Maicii Domnului", a fost resfinţită - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta