Harta site-ului
Ajutor
Istoria apariţiei Muzeului de Istorie şi Etnografie din localitatea Doroţcaia
Istoria apariţiei Muzeului de Istorie şi Etnografie din localitatea Doroţcaia

La 9 mai 1975 a fost deschis memorialul istoric cu denumirea „Memorialul militar”.Conform Hotărîrii Comitetului Central al PC a Moldovei şi a Sovietului Miniştrilor din 08 august 1975, Nr.256, Memorialul militar din s. Doroţcaia raionul Dubăsari a fost luat sub ocrotirea statului –fiind numit  memorial istoric din Moldova.

Pe parcursul a mai multor ani în şir, materialele expoziţionale au fost adunate de către militarii sovietici , care au participat la eliberarea satului Doroţcaia de sub ocupaţia fascistă în primăvara anului 1944 , de către veteranii Marelui Război  pentru  Apărarea Patriei şi a muncii din sat. De la instituţiile care activau în sat au fost colectate  mai multe materiale istorice, documente şi fotografii, obiecte şi muniţii militare, diferite cadouri aduse de delegaţii din mai multe instituţii de stat din raion şi Republică. Multe din obiectele muzeale - diplome, ordine şi felicitări - au fost aduse în dar  Colhozului „Chirov” a s. Doroţcaia, de către diferite delegaţii din mai multe ţări, de către  mai multe instituţii din raion şi republică, pentru localnicii satului  şi instituţiile locale şi pentru păstrarea tuturor acestor materiale istorice era nevoie de o încăpere.

De aceea, la 9 mai 1985 a fost deschis Muzeul s. Doroţcaia, cu denumirea „Muzeul Gloriei de luptă şi Muncă” , avînd suprafaţa totală

de 41 m 2, într-o clădire special construită  lîngă Memorialul Gloriei Militare.

Primul director al Muzeului  a fost veteranul Marelui Război pentru Apărarea Patriei şi veteranul muncii, fostul preşedinte al Colhozului „Chirov” din sat, dl Evstratiev Terentii Maximovici. Fiind în subordinea cîrmuirii colhozului „Chirov” (preşedintele colhozului dl Galiţ Timofei Semionovici) dumnealui   acumula  mereu expoziţii şi date istorice tangente evenimentelor din sat.  La 02 mai 2002  conform ordinului Nr. 27 a şedinţei Consiliului local (primar Policinschi Grigore Vladimirovici) muzeul a trecut la balanţa primăriei. După ce au fost depuse toate documentele necesare la Ministerului Culturii al Republicii Moldova (ministru - Veaceslav Madan) la 22 septembrie 2004,  muzeul din satul Doroţcaia a fost înregistrat cu denumirea completă de Muzeul de Istorie şi Etnografie din sat .

Într-o perioadă scurtă, anii 2005-2006 s-au adunat şi mai multe materiale etnografice, care trebuiau expuse într-o încăpere mai mare, de aceea era nevoie de extinderea şi reparaţia muzeului. După mai multe adresări  efectuate de către preşedintele raionului Dubăsari, dl Grigore Policinschi, de către  prim-ministrul  Republicii Moldova  Dl Vasile Tarlev şi  Preşedintele  Republicii Moldova dl Vladimir Voronin, am primit ajutorul cuvenit  pentru reparaţia şi extinderea muzeului. La 20 mai 2007 la deschiderea  muzeului, a participat  Preşedintele Republicii  Moldova- dl Vladimir Voronin, după aceasta prin decretul Nr.363 a Preşedintelui Republicii Moldova, „ pentru activarea prodigioasă în domeniul studierii, păstrării şi valorifocării patrimoniului cultural-istoric şi contribuţie la educarea patriotică a tinerei generaţii,” domnului Timofei Galiţ, director al Muzeului de Istorie şi Etnografie din satul Doroţcaia , i s-a conferit  Ordinul „Gloria Muncii ”.

Actual , Muzeul de Istorie şi Etnografie a s. Doroţcaia, are peste 5500 de piese de muzeu, care sunt expuse în 4 săli a muzeului şi o sală pentru păstrarea fondurilor muzeale cu o suprafaţă totală de 160 m , unde activează în total 3 lucrători ai muzeului.

De la deschiderea Muzeului şi pînă în prezent,  în vizită la muzeu au fost  delegaţii din toate ţările lumii. Anual, numărul vizitelor individuale este peste 2000-2600 de vizitatori şi turişti .

Muzeul s. Doroţcaia a obţinut Diploma de către Asociaţia Veteranilor războaielor şi conflictelor armate locale din Republica Moldova şi este menţionat cu „insigna de onoare AVRCAL RM” pentru lucru adus de folosinţă în mişcarea veteranilor Republicii Moldova şi  educaţia patriotică a tineretului .

 

Andrei Berzan, Directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie a s. Doroţcaia.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Istoria apariţiei Muzeului de Istorie şi Etnografie din localitatea Doroţcaia - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta