Harta site-ului
Ajutor
Întruniri a prestatorilor de servicii la irigare cu agenţii economici din raion
Întruniri a prestatorilor de servicii la irigare cu agenţii economici din raion

La data de 12 şi 13 iulie 2012, la iniţiativa Direcţiei agricultură şi cadastru, în urma adresărilor agenţilor economici din domeniul agricol, în Casa de cultură din s.Holercani şi primăria c.Coşniţa au fost organizate întruniri de lucru unde a fost abordată una din cele mai actuale şi dureroase probleme la ziua de astăzi – consecinţele secetei din toamna anului 2011 şi primăvara-vara anului 2012. 
La această şedinţă au participat agenţii economici din raion, reprezentanţii Agenţiei „Apele Moldovei” dl.I.Cuceinic şi I.Pincov, directorii STI „Chişinău” dl. A.Scurtu şi STI Dubăsari dl. T.Siniţîn, preşedintele raionului Gr.Policinschi, vicepreşedintele raionului R.Spinovschi, specialiştii Direcţiei agricultură şi cadastru. 
Scopul acestor întîlniri este de a căuta în comun căile de minimilizare a consecinţelor provocate de secetă, posibilităţile de majorarea a suprafeţelor irigabile, micşorarea costului unui cub de apă pentru irigare livrat la un preţ cît mai accesibil pentru producătorii agricoli – utilizatori de apă. 
În urma discuţiilor care au avut loc, au fost înaintate următoarele propuneri: 
1. Restabilirea măsurilor de subvenţionare a energiei electrice pentru pomparea apei. 
2. Anularea impozitului pe ăpă. 
S-a menţionat că aceste măsuri au fost înaintate de către autorităţile raionale, în baza demersurilor agenţilor economici ca propuneri către Parlamentul RM, Comisia Parlamentară agricultură şi industrie alimentară şi Guvern. 
De asemenea, producătorii agricoli au propus instituirea unui grup de iniţiativă pentru formarea unei Asociaţii obşteşti a utilizatorilor de apă din platoul Ustia-Molovata, care va avea ca scop eficientizarea utilizării apei, minimilizarea costului unui cub de apă, care la momentul actual este foarte mare şi înaintarea unor proiecte pentru restabilirea şi monitorizarea sistemelor de irigare. 
Din partea agenţilor economici din platoul Cocieri, a intervenit propuneri către Agenţia „Apele Moldova” să sprijine iniţiativa de proiectare, prin intermediul Institutului de proiectări a Agenţiei, a unei staţiuni de pompare de dimensiuni mai mici şi a unui traseu de 11 km pentru a iriga terenurile întreprinderilor date, fără a folosi apa de la Staţiunea de pompare Roghi, care este foarte costisitoare. 

M. Dicusar specialist principal DAC

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Întruniri a prestatorilor de servicii la irigare cu agenţii economici din raion - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta