Harta site-ului
Ajutor
Instituțiile de învățămînt preuniversitar finanțate în baza unei noi metodologii
Instituțiile de învățămînt preuniversitar finanțate în baza unei noi metodologii

    Din 1 ianuarie 2013 toate instituţiile de învăţămînt primar şi secundar general sînt finanţate în baza unei noi metodologii. Aceasta se bazează pe principiul „banii urmează elevul” şi presupune investirea mijloacelor financiare pentru creşterea calităţii învăţării. Formula acoperă toate cheltuielile, cu excepţia celor pentru alimentaţie şi investiţii capitale. 

    Pentru anul 2013, normativul valoric pentru fiecare elev constituie 6282 lei iar pentru o instituţie de învăţământ este de 380285 lei. Şcolile medii şi mari cu un număr de elevi mai mare de 41 și 91 elevi ponderaţi vor beneficia integral de componenta şcolii de 380285 lei iar şcolile mici în funcţie de numărul de elevi ponderaţi. 

    Odată cu aplicarea noii metodologii, instituţiilor de învăţămînt li se oferă o perioadă de tranziţie, de doi ani, timp în care li se vor putea aloca sume suplimentare pentru acoperirea deficitului bugetar: în primul an 100% din deficit, iar în al doilea an – 50 la sută din suma deficitului calculat în primul an.

    Şcolile primare mici, cu un număr de pînă la 41 de elevi ponderaţi, precum şi gimnaziile, cu pînă la 91 de elevi ponderaţi, nu vor putea fi închise, dacă la o distanţă de 10-15 kilometri nu există o altă instituţie similară, cu aceiaşi limbă de predare. Noua metodologie de finanţare a şcolilor nu va afecta politica de salarizare a angajaţilor din învățămînt. 

    Din componenta raională vor fi acoperite cheltuielile pentru transportarea elevilor, întreţinerea căminelor şi alte necesităţi. 
    Tot de la 1 ianuarie 2013 instituţiile de învăţământ primare, gimnaziile şi liceale au fost transferate din gestiunea autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul unu la cele raionale.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Instituțiile de învățămînt preuniversitar finanțate în baza unei noi metodologii - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta