Harta site-ului
Ajutor
Informaţie cu privire la prevenirea şi controlul rabiei în teritoriul raionului Dubăsari
Informaţie cu privire la prevenirea şi controlul rabiei în teritoriul raionului Dubăsari

    În executarea Normei sanitar-veterinară privind măsurile generale de prevenire şi control a rabiei la animalele domestice şi sălbatice, în baza art.29 din Legea nr.221-XVI din 19.10.2007 privind activitatea sanitar-veterinară şi pct.11, Anexa nr.1 la Hotărîrea Guvernului nr.51 din 16 ianuarie 2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor vă aducem la cunoştinţă:

    Rabia este o boală infecţioasă de etiologie virală întîlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin evoluţie acută cu manifestări nervoase exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate urmate de paralizii şi moarte.

    Simptome la animale. Animalele infectate pot manifesta simptome vizibile sau tulburări de comportament. Animalul care a muşcat o persoană şi care s-a comportat sau se comportă ciudat poate fi infectat cu virusul rabic. Este importantă urmărirea, pe cît este posibil, a animalului respectiv pentru a putea oferi un tratament corespunzător şi la momentul oportun oricărei persoane care a intrat în contact cu animalul respectiv. Este foarte posibil ca un animal  să aibă rabie dacă prezintă următoarele semne: lipsa fricii de oameni, mai ales la animalele sălbatice, atitudine timidă la un animal de casă care era de obicei prietenos, nelinişte, excitabilitate, agresiune sau schimbări bruşte de comportament, salivare în exces, animale active noaptea (lilieci, sconcşi) care devin active în timpul zilei, consumul de substanţe care în mod normal nu sunt comestibile, paralizie, care uneori poate fi unicul semn.

    Simptome la oameni. Primele simptome care apar includ durerea şi amorţeala la locul muşcăturii, urmate apoi de simptomatologie vagă, care poate apărea în multe alte afecţiuni şi care includ: febră, tuse sau senzaţia de gît uscat: durere, arsură, mîncărime, furnicături sau amorţeală la locul muşcăturii sau al expunerii iniţiale, durere abdominală, sau nelinişte care se accentuează şi poate evolua spre agitaţie extremă.

    Simptomatologia ulterioară este mai specifică şi poate include: perioade alternante de comportament normal şi comportament bizar sau neobişnuit (anxietate, halucinaţii, delir), frică de apă (hidrofobie) sau frică de aer (aerofobie), spasme musculare la nivelul muşchilor feţei, gîtului sau diafragmului, urmare de convulsii, paralizia, care este adesea singurul simptom, se dezvoltă în cazul unei forme de rabie mai puţin obişnuită, rabia paralitică, care apare după muşcătura liliecilor vampir, fluctuaţii mari ale temperaturii corporale, pulsului şi presiunii sanguine, comă, insuficienţă cardiacă şi respiratorie.

După o expunere posibilă la virusul rabic, se impune curăţirea rănii şi vaccinarea pentru că acestea sunt cele mai eficiente metode de a stopa răspîndirea infecţiei.

Profilaxia specifică a rabiei se face prin vaccinarea carnivorelor domestice şi sălbatice, în conformitate cu prevederile Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, aprobat anual prin ordinul Directorului general Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, şi ale Programului privind supravegherea, controlul şi eradicarea rabiei la vulpe în Republica Moldova.

   Aducem la cunoştinţă că conform catalogului epizootic al raionului Dubăsari pe anul 2014 în teritoriul raionului au fost înregistrate 6 cazuri pozitive de rabie şi 15 cazuri de muşcături provocate de animale oamenilor.

Notă: Conform Codului Contravenţional al Republicii Moldova eschivarea de la vaccinarea cîinelui contra rabiei se sancţionează cu amendă.

 

                    Şef subdiviziune teritorială al DRSA Dubăsari, 

Alexandru SPIRIDONOV

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Informaţie cu privire la prevenirea şi controlul rabiei în teritoriul raionului Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta