Harta site-ului
Ajutor
Informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare
Informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare

Informarea obligatorie referitor la produsele alimentare,  Legea Nr. 279 din 15.12.2017 este un obiectiv foarte important al Direcției Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor Criuleni (cu raza de acoperire și a r-lui Dubăsari) pentru asigurarea unui înalt nivel de protecție a consumatorilor, puse la dispoziția acestora prin intermediul unei etichete, prin tehnologii moderne de informare sau prin comunicare verbală.
Prin etichetare se va avea în vedere – mențiunile, indicațiile, mărcile sau denumirile comerciale, imaginile sau semnele unui produs alimentar, care figurează obligatoriu pe orice ambalaj, document, etichetă, inel sau manșetă care însoțește respectivul produs alimentar.
Informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt redactate în limba de stat a Republicii Moldova și totodată sunt amplasate într-un loc evident, astfel încât să fie ușor vizibile, lizibile. Acestea nu trebuie să fie în nici un caz disimulate, ascunse, trunchiate sau separate prin orice alte reprezentări scrise ori imagini.
Informarea consumatorului nu se limitează doar la produsele alimentare, dar și la cele livrate de unitățile de alimentație publică, precum și la produsele alimentare destinate a fi furnizate acestora.
Ca mențiuni obligatorii indicate atât la produsele alimentare, cât și în meniul unităților de alimentație publică vor include următoarele:
  • Denumirea produsului alimentar;
  • Lista ingredientelor;
  • Ingredientele care provoacă alergii ori intoleranță;
  • Cantitatea netă de produs alimentar;
  • Cantitatea de anumite ingrediente sau categorii;
  • Informații referitoare la valabilitatea produsului alimentar;
  • Condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare;
  • Numele sau denumirea comercială și adresa operatorului din bussinesul alimentar;
  • Țara de origine sau locul de proveniență;
  • Instrucțiuni de utilizare;
  • O declarație nutrițională.
Ca metodă de informare și o cerință importantă la unitățile de alimentație publică în timpul ceremoniilor este ca meniul să fie amplasat pe panoul invitaților pentru ca aceștia să poată lua cunoștință cu lista bucatelor și respectiv, ingredientele acestora ce urmează a fi servite.
În caz de depistare a unor neconformități ori abateri de la Legea dată – nu ezitați să apelați la: LINIA FIERBINTE a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor -  080080033, 0248 24-010 – DTSA Criuleni (cu raza de acoperire și a r-lui Dubăsari), or. Criuleni, Bulevardul Biruința 9; drsa.criuleni@ansa.gov.md
UN CONSUMATOR BINE INFORMAT ESTE UN CONSUMATOR PROTEJAT !!!
Alexandru SPIRIDONOV, șef DTSA Criuleni
(cu raza de acoperire și a r-lui Dubăsari)

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta