Harta site-ului
Ajutor
Informare despre posibilităţile de angajare în muncă pentru beneficiarii de ajutor de şomaj
Informare despre posibilităţile de angajare în muncă pentru beneficiarii de ajutor de şomaj

La data de 15 martie 2016, Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă Dubăsari a organizat un seminar pentru şomerii - beneficiari de ajutor de şomaj,  cu tematica „Informarea despre posibilitățile de angajare în câmpul muncii”. La seminarul a fost invitat dl Pavel Driga - inspector ITM Chişinău, cu participarea a 46 şomeri - beneficiari de ajutor de şomaj, desfăşurarea acestuia fiind în incinta Centrului republican de reabilitare din Cocieri.
În cadrul seminarului au fost puse în discuţie următoarele subiecte:
  • Legea nr. 102 - XV din 13.03.2003privind ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă;
  • Hotarîrea de Guvern 862 din 14.07.2003 pentru aprobarea procedurilor privind acccesul la măsurile de ocupare a forţei de muncă.
  • Circulara 03-5 din 04.01.2016 cu privire la modul de inregistrare a detinatorilor de terenuri agricole.
  • Modificarile Codului Muncii, procedura de incheiere a contractului de munca
Cei prezenţi au fost informaţi despre prevederile Legii 102-XV din 13.03.2003 privind ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, în special despre acordarea ajutorului de somaj, precum şi durata de plată şi mărimea ajutorului de şomaj. A fost accentuat, în mod deosebit, subiectul privind stagiul de cotizare, şi anume că perioada de primire a ajutorului de șomaj constituie stagiu de cotizare şi se fixează în carnetul de muncă de către AOFM.
Şomerii au fost informaţi că persoanele aflate în căutarea unui loc de munca, care sunt proprietari de terenuri agricole, dar nu le utilizează şi le-au transmis în arendă sau folosinţă, nu au dreptul de a fi înregistraţi cu statut de şomer. Aceste persoane vor fi înregistrate ca beneficiari de consultaţii şi li se vor oferi gratuit servicii de mediere a muncii, preconcediere, informare şi consiliere profesională.
În cadrul seminarului, şomerii au fost informaţi de modificările recente din Codul Muncii, precum şi de încheierea contractelor individuale de muncă. A fost remarcat şi faptul că persoanele care, la data solicitării drepturilor, refuză neîntemeiat un loc de muncă corespunzător sau participarea la servicii de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite de agenţii nu beneficiază de ajutor de şomaj.
De asemenea s-a discutat  despre susţinerea şomerilor pe care o pot primi din partea  agenţiei şi anume, informaţii cu privire la oportunităţile de angajare existente şi despre cerinţele angajatorilor privind ocuparea locurilor de muncă libere, accesul la postul de autoocupare, accesul la portalul  www.angajat.md pentru căutarea  unui loc de muncă.
S-a dat răspuns la întrebările adresate de către şomeri referitoare la oportunitatea găsirii unui loc de muncă în raion şi problemele cu care se confruntă şomerii, precum şi neclarităţile privind ajutorul de şomaj.
Participanţii au beneficiat de  materiale informative (dosare cu broşuri, informatii privind acordarea ajutorului de somaj)  precum şi portale http://www.anofm.md/ruhttp://munka.md/www.angajat.md.
 
Ina REUL,
AOFM Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Informare despre posibilităţile de angajare în muncă pentru beneficiarii de ajutor de şomaj - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta