Harta site-ului
Ajutor
Indicele Integral Teritorial de Securitate Demografică: dinamica în anii 2014-2016
Indicele Integral Teritorial de Securitate Demografică: dinamica în anii 2014-2016

În scopul monitorizării și evaluării politicilor socio-economice și demografice la nivel territorial de către autoritățile publice centrale și locale și determinării priorităților de politici și inițiative, a fost calculat Indicele Integral Teritorial de Securitate Demografică (IITSD): dinamica în anii 2014-2016 de către Centrul Cercetări Demografice în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Fondul ONU pentru Populație.
IITSD este un indice compozit ce se calculează în baza la patru indici: Indicele Teritorial Demografic, Indicele Teritorial al Sănătății, Indicele Teritorial Social și Indicele Teritorial Ocupațional, estimarea cărora au la bază indicatori relativ primari. Punctajul maxim care poate fi obținut constituie 100 de puncte. În clasamentul prezentat de către Ministerul Sănătății, muncii și protecției sociale al Republicii Moldova, sunt incluse 32 de raioane, UTA Găgăuzia, mun. Chișinău și Bălți. Nici o unitate administrative-teritorială a țării nu se apropie de valoarea maximă a punctajului posibil (100 puncte), acest fapt  accentuând gradul securității demografice, determinat de valorile scăzute ale indicilor compoziți.
În anul 2016, în 16 din cele 35 de unități administrative-teritoriale a fost observată o îmbunătățire relativă a IITSD comparativ cu anul 2014, acesta fiind: Ialoveni, Criuleni, Anenii Noi, Cahul, Dubăsari, Strășeni ș.a. Cea mai înaltă valoare a IITSD se înregistrează pentru mun. Chișinău- 70,2 de puncte în anul 2014 și 69,2 în anul 2016.
În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, informează că documentul privind evaluarea nivelului de securitate demografică și clasamentul unităților administrative-teritoriale în dependență de valorile IITSD pentru perioada anilor menționați, poate fi accesat online la următorul link
http://demografie.md/?pag=news&tip=noutate&opa=view&id=645&1=

 
Tatiana GHERB,
Administrator principal baza de date

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Indicele Integral Teritorial de Securitate Demografică: dinamica în anii 2014-2016 - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta