Harta site-ului
Ajutor
În sprijinul agenţilor economici din localităţile Cocieri, Molovata Nouă şi Corjova, raionul Dubăsari
În sprijinul agenţilor economici din localităţile Cocieri, Molovata Nouă şi Corjova, raionul Dubăsari

Pe data de 11.05.2012, la solicitarea agenţilor economici din partea stîngă a Nistrului, a avut loc o întrunire de lucru cu Viceministrul Economiei dl Octavian Calmîc. Întrunirea sa petrecut în casa de cultură c. Cocieri, la care au participat:
1.    R.Spinovschi, vicepreşedintele raionului
2.    I.Miţcu, primar de Cocieri
3.    V.Popescu, şef DAC
4.    Agenţi economici, 23 persoane, inclusiv din domeniul agrar 6 persoane.
     Discuţia a fost acsată pe problemele economice şi sociale cu care se confruntă agenţii economici din zonă, în legătură cu restricţiile stabilite de regimul separatist de la Tiraspol.
     Dl O.Calmîc a informat audienţa cu măsurile care se întreprind în ultima vreme de Ministerul Economiei la facilitarea activităţii agenţilor economici din zona de securitate, şi mai cu seamă a agenţilor economici din platoul Cocieri.
 În continuare dl. Octavian Calmîc a răspun la multiple întrebări din partea celor prezenţi, inclusiv:
    Dl. S.Driga, conducătorul SRL”Agro-Tiras”, făcînd o mică informaţie despre condiţiile în care activează, a solicitat implicarea ministerului şi altor organe de resort la simplificarea regimului de trecere a frontierii cu transnistria cît a mărfurilor atît şi a cetăţenilor, mai cu seamă în perioada de iarnă, cînd nu lucrează podul plutitor. Cu probleme serioase gospodăria se confruntă în perioada recoltării, cînd fiecare maşină care transportă producţia agricolă de la combină este nevoit să fie avizată de reprezentanţii vamei de la Dubăsari. Şi mai serioasă este problema cu realizarea roadei depozitate. Lipsa de concurenţă loială la tenderele de achiziţionare a produselor agricole, mai cu seamă a pîinii şi produselor de panificaţie au creat o situaţie cînd gospodăria este nevoită să stopeze activitatea morii şi brutării.
     Dl. A.Agatiev, conducătorul SRL”AGOTAN”, dl. Iurie Coţofan, conducătorul SRL”Saleolin-prim” au ridicat probleme legate de condiţiile complicate în care activează în legătură cu accesul limitat şi condiţiile neadecvate create de autorităţile trasnistrene. În aşa condiţii, pentru agenţii economici din zonă este foarte dificil să fie inpozitate veniturile cu 12%, dupa cum se priconizează, deaceia se adresează către organele Centrale de Stat ca pe viitor (2013) să fie scutiţi de astfel de impozit.
     Dl. I.Ivanov, S.A.”Minerul” sa adresat cu rugămintea de a obţine un regim preferenţial în activitatea întreprinderii, deoarece în condiţiile de astăzi întreprinderea nu poate concura cu întreprinderile din partea trasnistriei care realizază producţia similară cu preţuri mai reduse.
    Dl. P.Nirca, administartorul CAP”Victoria-Cocieri”a menţionat, că în lipsa accesului liber la terenurile dupa traseul Rîbniţa- Tiraspol, şi necultivarea lor mai mnlţi ani la rînd , au adus aceste terenuri, îndeoseb livezile întro stare deplorabilă şi în prezent necesită mari resurse financiare pentru defrişarea lor. De aceia se sdresează către autorităţile centarle; Guvern, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare,inclusiv Agenţiei Relaţii Funciare şi Cdadastru să fie susţinuţi financiar la îndeplinirea acestor lucrări.
   Dna Aurelia Ursu,  liceului teoretic „V.Ioviţă” a ridicat problema legată de alimentarea copiilor, deoarece numai instituţia în cauză şi gimnaziul din c.Corjova nu este susţinut din partea bugetului de stat la alimentarea tuturor copiilor. La fel a propus ca în procesul de achiziţionare a produselor alimentare de la producători să fie acceptaţi în primul rînd producătorii autohtoni.
   Dl O.Calmîc a răspuns la un şir de alte întrebări legate de activitatea agenţilor economici din r.Dubăsari care activează în zona de securitate.
 

                                                                 Şef Direcţie agricultură şi cadastru Vasile Popescu
Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

În sprijinul agenţilor economici din localităţile Cocieri, Molovata Nouă şi Corjova, raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta