Harta site-ului
Ajutor
ÎN SPERANŢA ROADEI BOGATE
ÎN SPERANŢA ROADEI BOGATE

În ultimii ani, în raionul Dubăsari s-au produs mai multe calamităţi naturale. Nu am fost feriţi de inundaţii, secetă şi nici de îngheţuri. Am fost afectaţi de seceta anilor 2007, 2011, 2012 şi 2015. A persistat şi primejdia inundaţiei masive a rîului Nistru în anul 2008. Ploile abundente însoţite de grindină la fel compromit culturile agricole ca şi seceta.
În acest an raionul la fel nu a fost ocolit de calamităţile naturale sub formă de ploi abundente însoţite cu grindină şi vînturi puternice de care nu ne putem proteja cu folosirea utilajului antigrindină, deoarece suntem în aşa numită “zona de securitate”, unde se poate de adăugat şi altă nevoie cum ar fi – dreptul de prelucrare a celor circa 6400 ha situate după traseul “Tiraspol-Rîbniţa”, la care nu este acces liber şi sunt acaparate de autorităţile de la Tiraspol.
Deci să revenim la situaţia de astăzi. Luna mai 2016 a fost deosebită prin precipitaţiile sub formă de ploi abundente însoţite cu grindină. Astfel, pe data de 10 mai şi 28 mai au fost ploi cu grindină, însoţite de vînt puternic, apoi şi ploile abundente pe parcursul lunii iunie au compromis culturile agricole, afectîndule dezvoltarea lor precum şi imposibilitatea luptei contra bolilor afectate în urma umedităţii sporite.
Aşadar, au avut de suferit mai mult culturi agricole din gospodăriile agricole a primăriilor Coşniţa, Pîrîta şi Marcăuţi. În aceste primării au fost formate Comisii respective, care au evoluat şi constatat suprafeţele de culturi agricole afectate în urma acestori ploi, care au fost prezentate Direcţiei agricultură şi cadastru, cu informarea ulterioară a Ministerului Agricultură şi Industria Alimentară.
De către vicepreşedintele raionului dl V.Sandul, specialiştii Direcţiei agricultură şi cadastru au fost efectuate vizite în primăriile nominalizate şi pe terenurile agricole afectate, de comun cu un reprezentant al primăriei, membru al Comisiilor locale, într-u monitorizarea situaţiei după calamităţile trecute. Spre binele agricultorilor trebuie de menţionat că unele culturi afectate îşi revin parţial în dezvoltarea lor biologică.
 
                                                                       Nicolae Bulat,
specialist principal
                                                                                                          

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

ÎN SPERANŢA ROADEI BOGATE - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta