Harta site-ului
Ajutor
În s. Pîrîta de un secol se regăsește ,,prăsadul de limoncă”
În s. Pîrîta de un secol se regăsește ,,prăsadul de limoncă”

Nu ştim dacă mai poți întâlni un așa fenomen rar în teritoriul raionului Dubăsari ca în satul Pîrîta, unde crește cel mai bătrân stejar din partea stângă a Nistrului, dar nu numai stejar!
În gospodăria familiei Crăciun Mihail Tudor şi Crăciun Alexandra, creşte un pom fructifer de păr (așa numit în popor ,,prăsad de limoncă”), care din spusele stăpânului anul curent a împlinit un secol de viață o 100 de ani. După spusele dlui Crăciun Mihail, socrii Palai Alexandru și soția Palai Alexandra, după căsătoria lor, în anul 1918 secolul trecut, părinții le-au repartizat un lot de pământ ca să-și formeze propria gospodărie. Făcându-şi toate planurile de lucru, unde să fie casa, beciul, cum va sta ograda şi un șopron, au descoperit că pe acest lot de pământ creştea un puieț de păr sălbatic, sfătuindu-se, cu toții au hotărât că părul va sta în mijlocul curții și va ține umbră  câți ani vor mai trăi. Nu știm cine l-a învățat pe tânărul de atunci, Palai Alexandru a altoi pomii  fructiferi şi vița de vie, dar părul altoit pe atunci mai trăiește şi acum, ține umbră şi dă roadă. S-a stins din viață dl Palai Alexandru la vârsta de 92 de ani, 20 de ani în urmă, dar pomul trăiește, unde este îngrijit de ginerele Crăciun Mihail, soția Alexandra și fiica Natalia. La vârsta lui Mihail Tudor de 75 de ani, 52 din ei îngrijește pomul, d-lui spune „că acesta este sufletul lui socru Alexandru”. Pe parcursul vieții mult s-a schimbat în jurul părului, s-a scimbat acoperișul casei, construcții prin curte dar pomul își pastrază chipul său uriaş până în prezent.
Așa în popor se spune omul cât trăiește trebuie să construiască o casă și să sădească un pom ca amintire din viața trăită. Multă sănătate famliei Crăciun că păstrează şi au grijă de așa pom uriaș, ca un fenomen istoric cum pentru sat aşa şi pentru raion.
 Nicolae BULAT, specialist principal DAC

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

În s. Pîrîta de un secol se regăsește ,,prăsadul de limoncă” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta