Harta site-ului
Ajutor
În numele păcii
În numele păcii

Pe data de 14 martie 2018, în Liceul Teoretic  Doroțcaia, a avut loc o lecție de pace. Onorații oaspeți dl Policinschi Grigore, Președintele raionului Dubăsari, dl Berzan Valeriu, primarul s. Doroțcaia, precum și cei care au luptat în 1991-1992 pentru Integritatea și Independența Republicii Moldova, au rostit mesaje de pace și le-au povestit elevilor despre derularea evenimentelor din acea primăvară tragică, în care, pe data de 14martie a început conflictul în s. Doroțcaia.  A doua zi, pe data de 15 martie a aceluiași an, au avut loc primele decesuri printre civili – familia Conțevici a fost distrusă de un obuz, în timp ce stau la masă. Groaznică priveliște au  văzut vecinii atunci, dureroasă până la irezistbil. În memoria fostului elev, în LT Doroțcaia, se organizează în fiecare an competiții la șah și dame cu genericul „Cupa lui Conțevici”. De data aceasta, la competiții au participat nu doar elevii dar și oaspeții.
Atât directorul instituției, dna Bacioi Viorica cât și Președintele raionului, dl Grigore Policinschi au sensibilizat elevii prin mesajele rostite despre patrie, patriotism, despre valoarea și necesitatea de promovare în continuare a acesteia.
Lecția de pace a început cu secvențe video, pregătite de Bacioi Iurie, profesorul de informatică și cu un minut de reculegere, în memoria celor care nu s-au mai întors la casele lor. Bordian Ana, eleva cl. a XI-a, a prezentat momente din istoria conflictului, oferite de Lupan Ana, profesoara de istorie. Ivanov Elena, eleva cl. a VIII-a „A”, a prezentat eseul „Eterna pace”, profesor Ciudin Galina. Elevele Dicusar Elena, cl. a XII „U”, Berzan  Ariadna, Ciudin Adelina și Diordiev Alina, cl. a V-a „A”, au recitat poezii despre valorile poporului nostru: pacea, părinții, casa părintească și pâinea de pe masă. Copiii din  ansamblul „Lozioara”, conducător Ctitor Ștefan, au cântat  despre pace. Elevele din cercul „Mâini dibace”, conducător Sajin Nelea, au oferit oaspeților mărțișoare confecționate manual.
Participanții la această măsură educativă au fost senzbilizați până la lacrimi și au ieșit din sală cu ferma convingere că este important să păstrăm pacea și să nu uităm niciodată că lupta, dacă este inevitabilă, trebuie să aibă loc doar la o masă de tratative și că toate conflictele trebuiesc soluționate doar prin intermediul dialogului.
Galina PLEȘCO,
director adjunct pe educație LT Doroțcaia

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

În numele păcii - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta